Alman Komutandan Yemen İtirafı!

Alman Komutandan Yemen İtirafı!

AB Deniz Kuvvetleri'nin (EUNAVFOR) ASPIDES deniz misyonunun operasyonel komutanı, Yemen'in Kızıldeniz bölgesindeki operasyonları karşısındaki çaresizliklerini itiraf etti.

AB Deniz Kuvvetleri'nin (EUNAVFOR) ASPIDES deniz misyonunun operasyonel komutanı Yunan Tümamiral Vasileios Gryparis, geçtiğimiz hafta Brüksel'de AB diplomatik temsilcileriyle yaptığı gizli bir toplantıda, Filistin'e destek amacıyla İsrail karşıtı misilleme operasyonları yürüten Yemen güçlerinin kabiliyetlerine ilişkin endişelerini dile getirdi.

Alman Der Spiegel dergisinin yayımladığı habere göre Gryparis, Yemenli güçlerin yarattığı “tehlikenin” hâlâ “ciddi” olduğu uyarısında bulundu.

Komutan, Yemen güçlerinin 29 Nisan'da ilk kez “bir insansız hava aracı filosuyla misyonun hava savunmasını aşmayı ve bir ticari gemiye zarar vermeyi” başardığını kaydetti.

Komutan, “Ancak insansız hava araçları filosu karşısında en güçlü sistemler bile bir noktada pes etti” dedi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerle dayanışma amacıyla Kızıldeniz'de sahipleri İsrail'le bağlantılı olan ya da işgal altındaki topraklardaki limanlara gidip gelen gemileri hedef almaya devam ediyor.

Geçen yıl Aralık ayında ABD, Yemen'in İsrail karşıtı saldırılarını durdurmak için bir ‘koalisyon’ kurmuştu.

ABD öncülüğündeki koalisyonun yanı sıra AB'nin ASPİDES'i de Kızıldeniz bölgesindeki deniz taşımacılığını Yemen’in operasyonlarına karşı “koruma” amaçlı kurulmuştu.

ABD ve İngiltere de Gazzelilere destek amacıyla yürüttüğü operasyonları durdurması için Yemen'e baskı yapmak amacıyla bu ülkeye karşı çok sayıda saldırı düzenledi.

Fakat Yemen Silahlı Kuvvetleri Kızıldeniz'e gönderilen İngiliz ve Amerikan savaş gemilerine karşı operasyonlar düzenlemeye devam ediyor.

Gryparis, AB misyonunun modern savunma sistemleri kullandığını söyledi ancak en güçlü sistemlerin bile insansız hava araçlarının uçuşu karşısında teslim olduğunu vurguladı.

Alman fırkateyni Hessen'in geri çekilmesine atıfta bulunarak, önümüzdeki birkaç ay boyunca sadece üç fırkateyne sahip olacağı için misyonun artık “sıkıntılar” yaşayabileceğini söyledi.

Gryparis'in sözlerine göre bu, misyonun artık tam olarak yerine getirilemeyeceği anlamına geliyor.

Gryparis en az on savaş gemisine ve bir insansız hava aracı ya da keşif uçağından hava desteğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. (YDH)