BM: Gazze'deki yıkım İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmedi

BM: Gazze'deki yıkım İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmedi

Birleşmiş Milletler, Gazze'de benzeri görülmemiş bir yıkımdan söz ediyor ve yeniden inşanın en az 2040 yılına kadar süreceğini belirtiyor ve savaşın sosyal ve ekonomik etkisinin "muazzam bir şekilde" arttığına dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler dün Perşembe günü yaptığı açıklamada, dünyanın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Gazze'de bu kadar benzeri görülmemiş bir konut yıkımına tanık olmadığını ve İsrail'in bombalaması ve kara saldırısında yıkılan evlerin yeniden inşasının çatışma bugün bitse bile en azından 2040 yılına kadar süreceğini söyledi. .

Birleşmiş Milletler değerlendirmesi, savaşın toplumsal ve ekonomik açıdan etkisinin "muazzam bir şekilde" arttığını belirterek, Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yüzde 5'ini oluşturan insan kayıplarının düzeyini "benzeri görülmemiş" olarak nitelendirdi. Kısa bir zaman.

Birleşmiş Milletler, nisan ayı ortasına kadar 33.000'den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü, 80.000'den fazla Filistinlinin yaralandığını, çoğunun enkaz altında olduğuna inanılan yaklaşık 7.000 Filistinlinin hâlâ kayıp olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Direktörü Achim Steiner ise buna karşılık, bu savaşın devam ettiği her geçen günün "Gazze sakinleri ve tüm Filistinliler üzerinde çok büyük ve katlanarak artan maliyetlere yol açtığını" söyledi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik Komisyonu tarafından yayınlanan rapor, savaşın başlangıcından bu yana 201.000 iş kaybının olduğu ve ekonominin %81 oranında küçüldüğü, 2023 yılının son çeyreğinde.Gazze'deki yaşam mücadelesinin kasvetli bir resmini çiziyor.

Aynı bağlamda Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Gazze Şeridi'nde mevcut ilkel araçlar kullanılarak cesetlerin kurtarılmasının 3 yıla kadar sürebileceğini belirterek, artan sıcaklıkların "cesetlerin ayrışmasını hızlandıracağını ve ölüm oranını artıracağını" kaydetti. hastalıkların yayılma riski vardır." dedi.

Yetkili, yaklaşık 7 aylık saldırganlıktan sonra Gazze'deki moloz altına 10.000'den fazla insanın gömüldüğünü, moloz altından iyileşmenin buldozer, ekskavatör ve personel sıkıntısı nedeniyle “büyük bir zorluğu temsil ettiğini” belirtti.