Darbelerin Diyanet Ayağı

Darbelerin Diyanet Ayağı

28 Şubat döneminde BÇG aracılığıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da kontrol altına alındığı ortaya çıktı. Kontrol, buraya atanan psikolojik harpçi komutanlar aracılığıyla sağlanmış.

28 Şubat Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel, BÇG üzerinden hayata geçirilen planın, tüm kurumlarda uygulandığını; ancak özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki uygulamanın vahim olduğu açıkladı.

Bunun için Başkanlık bünyesinde Diyanet Araştırma Merkezi (DİYAP) adında bir birim oluşturulduğunu, merkezin başına ise daha önce MGK Genel Sekreterliği'nde psikolojik harekat yürüten TİB'de görev yapan Tümgeneral Yaşar Karagöz ile kurmay Albay Oğuz Kalelioğlu'nun getirilmesinin dikkat çekici olduğunu kaydeden Karayel, Kalelioğlu'nun aynı zamanda Diyanet İşleri Bakanlığı'nda başdanışman olarak çalıştığını bilgisini verdi.

DİYANET VAKFI'NDAN MAAŞ ALDILAR

Karayel'in verdiği bilgilere göre, cami cemaatinden toplanan paralarla kurulan Diyanet Vakfı'ndan yüksek maaşlar ödenen bu emekli paşaların yönettiği DİYAM aracılığı ile vaazlar, hutbeler, merkezi ezan ve vaazlarda hangi konuların işleneceği belirlendi, bu paralarla çeşitli organizasyonlar yapıldı. DİYAM vasıtası ile toplum üzerinde etkisi olan Diyanet Başkanlığı'nın geniş teşkilatı üzerinden Türkiye'deki tüm STK ve cemaatlerin fişlendiği, kimin hangi gazeteyi ve kitapları okuduğundan, günlük hayatında kullandığı ifadelere ve kimlerle ilişki içinde olduğuna kadar raporlar hazırlandı.

2007'DE KALDIRILDI

Öte yandan, BÇG tarafından, Mehmet Nuri Yılmaz'ın Diyanet İşleri Başkanı olduğu dönemde oluşturulan DİYAM, yaklaşık 10 yıl boyunca aralıksız çalışmalarını sürdürdü. Söz konusu merkez, Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile 2007 yılında kaldırıldı.

dünyabülteni