Gazze'den Mısır'a Gitmenin Bedeli Beş Bin Dolar

Gazze'den Mısır'a Gitmenin Bedeli Beş Bin Dolar

Sunday Times, Gazellileri Gazze'den Mısır'a taşıyan ve onlardan milyonlar kazanan insan kaçakçılığı yapan şirketle ilgili bir haber yayınladı

Sunday Times, Gazzelileri Gazze'den Mısır'a taşıyan ve onlardan milyonlar kazanan şirketle ilgili Mintya Menzies imzalı bir haber yayınladı. İbrahim el-Argani tarafından yönetilen Hala Danışmanlık ve Turizm Hizmetleri, Gazze'den ayrılmak isteyen Gazzelilere kişi başı 5.000 dolar ödeyerek birkaç hafta içinde 88 milyon dolar kazanmış olabilir.

Samir'in (gerçek adı değil) haftalar boyunca bir Facebook sayfasında 300 Gazzeli'den oluşan bir listede adını arattığını ve listedekilerin ertesi gün sabah 7'de Gazze'den tahliye edilecekleri Refah sınır kapısına gelerek Mısır'a açılan kapıya yürüdüklerini söyledi.

Habere göre, Refah sınır kapısı üzerinden geçiş sürecini tekeline alan “Hala” şirketi, her yetişkin için 5.000 dolar, 16 yaşın altındaki her çocuk için ise 2.500 dolar ücret alıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Hala'nın faaliyetlerine ilişkin soruşturmasında şirketin "Mısır güvenlik teşkilatıyla güçlü ilişkileri olduğu ve Mısır ordusunda eski subayların orada çalıştığı" belirtildi.

Şubat ayında Sky News ve BBC'nin elde ettiği ifadeler, yolcuların 5.000 dolar çıkış ücreti ödediği yönündeki iddiaları destekliyor. . "Hala", Sina arasındaki tek geçiş üzerindeki büyük nüfuzu nedeniyle "Geçiş Kralı" lakaplı Sina'lı bir işadamı olan İbrahim Al-Arjani'ye ait olan Al-Arjani şirketler grubundan biri.Al-Arjani, 2008 yılında kardeşinin öldürülmesine misilleme olarak polis memurlarını kaçırdıktan sonra hapisteydi. Ardından 2010 yılında, kabile ittifakına dayalı olarak kamyonların yarımadadan geçişini sağlayan Sons of Sinai İnşaat Şirketi'ni kurdu. Sözde insani yardım malzemelerinin taşınmasıyla ilgilenen şirket, 2021 yılında Mısır hükümetiyle Gazze'nin yeniden inşası için 500 milyon dolar değerinde bir sözleşme imzaladı.

Bir yıl sonra, Endüstriyel Kalkınma ve Yatırım için Misr Sinai adlı devlete ait bir şirket kurdu ve Sina'da İŞİD'in yükselişine karşı koymak için Mısır silahlı kuvvetlerinin desteğiyle silahlı bir grup kurarak faaliyetlerini yeniden çeşitlendirdi. El-Argani Sina Aşiretleri Birliği'nin başına geçti.

Kaynak:Haber Kaynağı