Moskova’dan Flaş Taliban Kararı

Moskova’dan Flaş Taliban Kararı

Moskova yönetimi, Afganistan’da 2021 Ağustos ayında yönetime gelen Taliban’ı terör örgütü listesinden çıkaracağını duyurdu.

Diğer taraftan Taliban hükümeti, Moskova'nın Taliban'ı terör örgütleri listesinden çıkarma niyetini duyurmasını memnuniyetle karşıladı. Afgan hükümeti sözcüsü Zebihullah Mücahid, Al Jazeera Net'e yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘’Hareketin adının Rusya’daki listeden çıkarılması iyi bir adımdır. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz ve bu, iki taraf arasında güçlü ilişkiler ve karşılıklı güven inşa etmenin yolunu açacaktır.’’

Mücahid ayrıca bu kararı Afganistan'a yönelik tutumlarına ilişkin diğer ülkelere bir mesaj olarak değerlendirdi. Ülkeyi yöneten Taliban hareketinin Afgan halkının meşru temsilcisi olduğunu belirten Mücahid, yönetimin diğer ülkelerle ilişkiler kurmak istediğini beyan etti.

Rusya ve Orta Asya Ülkeleri Dairesi Başkanı Zakir Celali ise Rusya'nın bu adımını önemli olarak nitelendirerek, son iki yılda ilişkiler iyi olmasına rağmen bunun iki taraf arasında ilişkilerin gelişmesinin önündeki engeli ortadan kaldırdığını ifade etti. Celali, Al Jazeera Net'e yaptığı açıklamada, bu adımın hukuki engeli ortadan kaldırdığını ve hareketin tanınmasının önünü açtığını teyit etti.

Taliban, Rusya'nın 2003 yılında kendilerini terör örgütü olarak sınıflandırma kararının Amerika'nın Afganistan'ı işgaliyle bağlantılı olduğunu ve amacının Amerikan tarafını memnun etmek olduğunu düşünüyor. Nitekim bölgedeki jeopolitik değişimler nedeniyle Moskova bu kararını değiştirme yolunu tercih etti.

Geçtiğimiz Ramazan Bayramında bir mesaj yayınlayan Taliban lideri Hibetullah Ahundzade ‘’ tüm ülkelerle diplomatik ve ekonomik ilişkiler istediğini’’ ifade etmişti.

Milli Gazete