15 İngilizi 1 İran askeri rehin almış

15 İngilizi 1 İran askeri rehin almış

23 Mart'ta İran karusurlarını ihlal ettikleri gerekçesiyle 15 İngiliz askerinin rehin alınmasıyla ilgili İran Devrim Muhafızları Komutanından ilginç bir açıklama geldi.

Basra Körfezi'nde İngiliz askerleri esir alan İran Devrim Muhafızlarının komutanı Amiral Abulkasım Amangah, İngiliz deniz piyadelerinin sadece bir asker tarafından esir alındığını iddia etti.

Resmi haber ajansı İRNA'ya konuşan Amangah, askerlerin gözaltına alınması olayını, şöyle anlattı: ''İran deniz kuvvetlerinin cesur bir elemanı, 23 martta kendi botuyla İngiliz denizcilerin botlarına çarptı ve onları bize getirdi.

Bu çarpma sırasında İngiliz askerlerin botlarının dengesi kayboldu ve birden kendilerini teslim ettiler.'' İran ve İngiltere arasındaki ''asker krizinin'' bittiğini ifade eden Amangah, ''Kriz bitti ama bu kahramanca hadiseyi herkesin bilmesi gerekiyor'' dedi.

''İngiliz askerleri, bu macerayı sürekli hatırlayacak ve İranlıların kendi sınırlarını cesaretle koruyacaklarını iyi bilecekler'' diyen Amangah, bu olayın İran deniz kuvvetlerinin kendi sınırlarını korumaya hazır olduğunun göstergesi olduğunu da söyledi. İngiliz askerleri esir alan Devrim Muhafızları gemisinin komutanı olan Amangah, İngiliz askerlerin serbest bırakıldıklarının açıklandığı basın toplantısında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından 3. dereceden cesaret madalyası ve takdirnameyle ödüllendirilmişti.

İran Devrim Muhafızları, 23 martta Basra Körfezi'nde 15 İngiliz askerini ''sınır ihlali'' nedeniyle gözaltına almış, askerler 13. günden sonra serbest bırakılmıştı. İran televizyonlarından ''itiraf'' ve ''özür'' ifadeleri yayımlanan askerler, serbest bırakıldıktan sonra yaptıkları basın toplantısında, yakalandıkları sırada Irak sularında olduklarını, ancak İran sularında olduklarını söylemeye zorlandıklarını, böyle söylemezlerse 7 yıl hapis cezasına çarptırılmakla tehdit edildiklerini söylemişlerdi.

İngiliz askerler, kendilerini gözaltına almaya gelen İran güçlerinin sayıca çok üstün olduğunu, karşılık vermeleri durumunda aralarından hiç kimsenin kurtulamayacağını da kaydetmişlerdi. İran ise ülkelerine dönünce ''ağız değiştiren'' İngiliz askerlere tepki göstermiş ve açıklamaların emirle yapılan bir 'mizansen' olduğunu iddia etmişti.