2022 Kudüs Raporu: “Kudüs,Yahudileştirme ve Tehcir Kıskacında”
Mirasımız Kudüs Derneği, Kudüs’te yaptığı faaliyetleri içeren “2022 Kudüs Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı.
Mescid-i Aksa ve Kudüs’teki Osmanlı eserlerini korumak için yıllardır faaliyet gösteren Mirasımız Kudüs Derneği, bu yıl da Kudüs Raporu’nu düzenlediği bir basın toplantısıyla duyurdu. İnsan hakları örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve Mirasımız Kudüs Derneği’nin koordinasyonunda hazırlanan “2022 Kudüs Raporu”, basın mensupları ve Filistinlilerin katılımıyla Ottoman’s Life Hotel’de düzenlenen bir programla açıklandı.
Mirasımız Kudüs Derneği Genel Başkanı Muhammed Dermirci, Mescid-i Aksâ Mütevelli Heyeti Üyesi ve Kudüs araştırmacısı Dr. Fahri Ebu Diyab, Kudüs araştırmaları uzmanı Dr. Ali İbrahim’in katıldığı basın toplantısında, Kudüs’te devam eden terörist İsrail zulmüne dikkat çekildi. 2022 yılı boyunca Filistinlilere yönelik hak ihlalleri, Mescid-i Aksa saldırıları, Mirasımız Kudüs Derneği’nin çalışmaları gibi birçok konu detaylı olarak ele alındı.
“DERNEĞİMİZ 2023 YILINDA DA ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEK”
2022 Kudüs Raporu’nun tanıtımından önce bir konuşma yapan Mirasımız Kudüs Derneği Genel Başkanı Muhammed Demirci, Osmanlı döneminden kalma Heseki Sultan Tekkesi içerisinde hizmet veren Kudüs Yetimler Okulu’nu finanse etmeye çalıştıklarını belirterek, “600 kişi kapasiteli okulda geçen sene sadece 70 öğrenci eğitim gördü. Bu sene başında öğrenci ve ailelerine yaptığımız yardımlarla kayıt yaptıran öğrenci sayısı 200’e yaklaştı. Dönem ortasında olmamıza rağmen hâlâ öğrenci kayıtları alınıyor. Mescid-i Aksâ’nın doğusunda yer alan Makasıd Vakıf Hastanesi’nde sağlık sigortaları iptal edilen Müslümanların ve Gazze’den yoğun bir şekilde Kudüs’e gelen hastalar tedavi edildi. Ciddi ekonomik darboğaz nedeniyle kapatılmanın eşiğindeki Makasıd Hastanesi’nin ilaç ve tıbbi ihtiyaçlarını imkânlar dâhilinde karşılamaya çalışıyoruz. 2022 yılında daha birçok benzer çalışmaya imza atan deneğimiz 2023 yılında da çalışmalarına devam edecek” ifadelerini kullandı.
“DÜNYAYA YENİ BİR KUDÜS TARİHİ DAYATMAYA ÇALIŞIYORLAR”
Basın toplantısında, 2022 Kudüs Raporu’na yönelik yapılan açıklamada, “İşgalci İsrail, Kudüs şehrinin İslami kimliğini ve tarihi dokusunu değiştirip Yahudileştirme faaliyetlerini sürdürürken, şehrin gerçek sahibi ve sakini olan Filistinliler ise ev ve işyerlerinin işgali, evlerinin yıkılma ve zorla sınır dışı edilme tehdidi ile karşı karşıya. İşgalciler, Kudüs’ü Yahudileştirmek ve şehrin üzerinde kontrol ve yönetim haklarını ispat ve hayalini kurdukları tapınak inşa etme arzularını gerçekleştirmek amacıyla içine kutsal hikâyelerin yerleştirildiği anlatımlarla, işgalci Yahudilere ve dünyaya yeni bir Kudüs tarihi dayatmaya çalışıyorlar” ifadelerine yer verilerek, Yahudilerin ve Siyonist İsrail’in Kudüs üzerindeki hâkimiyet hayallerine dikkat çekildi.
“BİLİNÇLENDİRME FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYORUZ”
Kudüs Raporu’nun önemine vurgu yapılan açıklamada, derneğin çalışmalarına da işaret edilerek, “Mirasımız Kudüs Derneği olarak, 15 yıldır bir yandan Osmanlı’nın Kudüs’teki tarihi mirasını ihya ederken, bir yandan da yıl boyunca Kudüslü Müslümanların hayata tutunmalarını sağlayacak insani yardım faaliyetlerini sürdürüyoruz. Öte yandan yurtiçinde düzenlediğimiz seminerler, konferanslar, yarışmalar ve dergi, kitapçık ve benzeri basılı materyaller aracılığıyla bilinçlendirme faaliyetlerine devam ediyoruz” denilerek, Kudüs ve Mescidi-i Aksa’ya yönelik çalışmalara devam edileceği mesajı verildi.
Milli Gazete