4 milyon Iraklı evinden yurdundan ayrılmak zorunda kaldı

4 milyon Iraklı evinden yurdundan ayrılmak zorunda kaldı

BM'ye göre 1948 yılında İsrail kurulurken ortaya çıkan mülteci krizinden bu yana Orta Doğu'daki en büyük nüfus hareketine tanık olunuyor. Her ay tahminen 50 bin Iraklının ülkeden kaçtığını ve bu kişilerin büyük çoğunluğunun Suriye ile Ürdün'e sığındığını

Iraklı mülteciler Cenevre'de tartışılacak

Birleşmiş Milletler Irak'ta şiddet ortamından kaçan mültecilere yardım çağrısını Cenevre toplantısında yineliyor.

4 milyon Iraklının evinden yurdundan ayrılmak zorunda kaldığını söyleyen BM Mültecilere Yardım Örgütü, her ay tahminen 50 bin Iraklının ülkeden kaçtığını ve bu kişilerin büyük çoğunluğunun Suriye ile Ürdün'e sığındığını belirtiyor.

Mülteci örgütünün başkanı Antonio Guterres, durumu insani bir kriz olarak nitelerken, Irak'ın içindeki çalkantılara odaklanan uluslararası toplumun bu insani krizi ihmal ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler, Suriye ve Ürdün'ün sayıları 2 milyonu bulan Iraklı mülteciyle başetmeye çalıştığını söylüyor. Ancak koşulları çok zor.





Yetkililer, ''yoksulluk, yeterli sağlık ve eğitim hizmetlerinin olmaması başlıca sorun'' diyor.

Cenevre'de düzenlenen konferansın dikkatleri Iraklı mültecilerin sorunlarına odaklaması; zengin devletlerin Irak'ın komşularını destekleyip, kendilerinin de Iraklı göçmenleri kabul ederken daha cömert davranma taahhüdünde bulunmaları umuluyor.
Haber:  Mahmur Kampı için Cenevre'de Uzlaşma Aranacak
BM'ye göre 1948 yılında İsrail kurulurken ortaya çıkan mülteci krizinden bu yana Orta Doğu'daki en büyük nüfus hareketine tanık olunuyor.

Cenevre'deki toplantıya 60'ı aşkın ülkenin temsilcisi katılıyor.