450 Milyon Çocuk Namlunun Ucunda

450 Milyon Çocuk Namlunun Ucunda

Dünyada her yıl çok sayıda çocuk çatışmalar sebebiyle hayatını kaybederken, tamamına yakını İslâm ülkelerindeki 449 milyondan fazla çocuk, sıcak çatışma bölgelerinde hayatlarını sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler (BM), 1982’de 4 Haziran’ı, Siyonist İsrail’in saldırılarından etkilenen Filistinli ve Lübnanlı çocuklar için “Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü” ilan etti.

Uluslararası sivil toplum örgütü, 2021’de 449 milyonun üzerinde çocuğun şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgelerde hayatını sürdürdüğünü bildirdi. Örgütün yayımladığı bir raporda, 2021’de dünyadaki çocukların üçte ikisinden fazlasına tekabül eden 1,6 milyar çocuğun, çatışmalardan etkilenen ülkelerde yaşadığı kaydedildi. Bu rakamın, önceki yıla göre yüzde 9 arttığı aktarıldı.

Ortadoğu ve Afrika ülkeleri, çocukların çatışmalardan en çok etkilendiği bölgeler

BM raporunda, 2021’de çocuklara karşı en çok suçun işlendiği ülkeler Afganistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, İsrail, Filistin, Somali ve Yemen olarak sıralandı. Çocuk kaçırma suçları yüzde 20 artarken, cinsel istismar vakaları yüzde 20’nin üstünde artmaya devam etti. Okullara ve hastanelere saldırılar da yüzde 5 artış gösterdi.

Yemen’de 11 binin üzerinde çocuk öldürüldü veya sakat bırakıldı

Suudi Arabistan ve BAE öncülüğündeki işgal güçleri ile Yemen arasında Eylül 2014’ten bu yana süren kriz de, çocukların yaşam koşullarını olumsuz etkiliyor.

UNICEF’e göre, Yemen’de 2015’te çatışmaların artmaya başlamasından Aralık 2022’ye kadar 11 binden fazla çocuk öldürüldü veya sakat bırakıldı. Açıklamada, günde ortalama 4 çocuğun öldürüldüğü veya sakat bırakıldığı belirtilirken, “Tahminen Yemen’de, yaklaşık 540 bini 5 yaşın altında olmak üzere 2,2 milyon çocuk, yetersiz besleniyor veya yaşam mücadelesi veriyor” ifadeleri kullanıldı.

19 bin 165 çocuk ağır ihlallere maruz kaldı.

2021 yılında 449 milyondAN FAZLA çocuk Şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgelerde hayatını sürdürdü.

6 bin 310 çocuk savaşlarda kullanıldı.

3 bin 945 vakada çocukların insani yardıma erişimi engellendi.(Ajanslar)