%60.05 EVET

Anayasa değişikliği referandumu sürecinde "evet"çilerle "hayır"cıların üç aşağı beş yukarı aynı oranda gözüktüğünü ortaya koyan (!) anket sonuçlarını hiç ama hiç gerçekçi bulmuyorum. Hayır oylarının evet oylarına galebe çalacağı yönündeki tespitlere (!) zaten gülüp geçiyorum.

2007 seçimlerinde halkın %46.58'i, statükoya kafa tutan, askeri vesayetle hesaplaşmayı vaat eden, sivil anayasa sözü veren Adalet ve Kalkınma Partisi'ni destekledi. Bu kitle, 12 Eylül darbecilerinden kalma anayasanın değiştirilmesine blok halinde evet diyecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasa gerek.

%46.58'e sadece Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi oylarını ilave ettiğinizde bile %50'ye ulaşıyorsunuz. Peki, başka hiç kimse referandumda evet oyu kullanmayacak mı? Olur mu öyle şey?


* * *
Milliyetçi Hareket Partili bir belediye başkan yardımcısı, partililere, referandumda niçin hayır oyu kullanmaları gerektiğini anlatıyormuş. Konuşması bittikten sonra bir arkadaşı koluna girip kulağına şöyle fısıldamış: "Bu söylediklerine inanıyor olamazsın. Referandumda hayır oyu kullanacağına dair Kur'an'a el basıp yemin et." Belediye başkan yardımcısı bunu yapamayacağını söyleyerek, referandumda aslında evet oyu kullanacağını belli etmiş.

- E, öyleyse niçin böyle konuşuyorsun kardeşim?

- Ne yapayım işte. Parti politikası.

Parti politikası ileri, parti politikası geri; sandıkta vicdanlar konuşacaktır.

Askerî diktatörlüğün en büyük mağdurları arasında bulunan MHP'lilerin, sırf parti politikası öyle vazediyor diye, 12 Eylül'le hesaplaşmaya blok halinde hayır demeleri mümkün değil. Blok halinde evet demelerine ihtimal veririm de, blok halinde hayır demelerine ihtimal vermem. %50-%50 diyelim. MHP'nin 2007 seçimlerindeki oy oranı %14.27 olduğuna göre, %7.13 civarında evet oyu eder.

İmralı politikasının akıl almaz çelişkilere sürüklediği Barış ve Demokrasi Partisi yöneticileri 'Bu anayasa değişikliği 12 Eylül düzenini korumak için yapılıyor' gibi komik açıklamalar yaparlarken, pek çok BDP seçmeninin de -boykot çağrısına kulak tıkayıp- evet oyu kullanmak üzere sandığa gitmeye hazırlandığını biliyoruz. BDP'nin %5 civarında oyu var; bunun en az 1 puanının referandumda evet hanesine yazılacağını tahmin ediyorum.

2007 seçimlerinde Demokrat Parti'ye (eski Doğru Yol Partisi) oy veren %5.42'lik kitlenin hatırı sayılır bir kısmı da –Hüsamettin Cindoruk'un değil Tansu Çiller'in işaret ettiği istikamette gitmeyi tercih ederek- anayasa değişikliğine evet diyecektir. %5.42'in 2 puanı diyelim.

Saadet Partisi, 2007 seçimlerinde oyların %2.34'ünü aldı. Hem Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş hem de Milli Görüş lideri Necmeddin Erbakan "Eksik ama EVET" dediğine göre, bu oyların tamamı evet hanesine yazılacak.

%1 civarında da Büyük Birlik Partisi seçmeni var. Hepsi evetçi.

Toplayalım: MHP'den 7.13 puan, BDP'den 1 puan, DP'den 2 puan, SP'nin 2.34 puanı, BBP'nin 1 puanı, etti toplam %13.47.

AK Parti'nin 2007 seçimlerinde ulaştığı %46.58'lik oy oranı ile bu %13.47'yi topladığımızda, %60.05'e ulaşıyoruz.

Referandumda evet oranı, MHP'lilerin ve BDP'lilerin tavırlarına göre, daha yüksek de çıkabilir. Bir de CHP ve DSP saflarından gelebilecek olan evet oyları var...


* * *
Evet oyları için en iyimser tahminim: %68

En kötümser tahminim: %55

 

 


yenişafak

Bu yazı toplam 2348 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar