800 kişiyi Geri Çevirdiler

800 kişiyi Geri Çevirdiler

Malezya İçişleri Bakan Yardımcısı tarafından yapılan açıklamaya göre Malezya'ya bağlı Penang eyaleti ve Langkawi adası açıklarında tespit edilen göçmen tekneleri ve teknelerde bulunan 800'den fazla göçmenin gerekli işlemlerden sonra geri gönderildiği söyl

Malezya İçişleri Bakanı Yardımcısı Wan Junaidi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dün, Penang açıklarında tespit edilen bir teknede bulunan yaklaşık 500 göçmene yakıt ve yiyecek yardımlarının yapılarak geri gönderildiğini söyledi.
Wan Junaidi, "Bizden daha ne bekleniyor? Şimdiye kadar sınırlarımızı ihlal eden kişilere son derece nazik davrandık. Kimse kıyılarımızı bu şekilde istila edemez. Burada iyi bir şekilde karşılanmadıkları mesajını onlara doğru şekilde vermemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.
Malezyalı yetkilikler, Langkawi adasının yakınlarında bulunan başka bir teknedeki 300'den fazla göçmenin de karaya çıkmasına izin verilmediğini belirtti.
Son günlerde yaklaşık bin 500 Rohingya Müslümanı ve Bangladeşli göçmenin bulunduğu teknelerin Malezya ve Endonezya kıyılarına vurduğu açıklanmıştı. Myanmar'dan kaçan yaklaşık 400 Rohingya Müslümanını taşıyan teknenin Endonezya'nın batı kıyılarına vurmasının ardından, Malezya'daki Langkawi adasında da binden fazla göçmenin bulunduğu üç tekne kıyıya sürüklenmişti.
Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Rohingya Müslümanları "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler'in "eziyet gören dini azınlık" olarak tanımladığı Rohingya Müslümanları, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor.
Myanmar'da Haziran 2012'de patlak veren Müslümanlara yönelik şiddet olayları nedeniyle bu ülkede yaşayan on binlerce Rohingya Müslümanı, iş bulma hayaliyle Malezya'ya geçebilmek için insan tacirlerinin tuzağına düşmüştü. Rohingya Müslümanlarının büyük bölümü, Tayland kıyılarına deniz yoluyla ulaşmıştı. Geçen yıl, Tayland'ın güneyindeki ormanlık bölgede insan tacirlerinin zorla gizli kamplarda tuttuğu çok sayıda Rohingya Müslümanı bulunmuştu.
Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde 1 Mayıs'ta gizli bir çalışma kampı tespit edilmiş, polisin burada yaptığı aramada 32 Rohingya Müslümanına ait ceset kalıntıları tespit edilmişti. Tayland yönetiminin kamplara ve toplu mezarlara gösterdiği sert tepkinin ardından, bölgede insan kaçakçılığı yapanların korkarak göçmenleri Endonezya ve Malezya kıyılarına bıraktığı sanılıyor.
(AA)