85 Bin Suriyeli Mülteci Ürdün'de

85 Bin Suriyeli Mülteci Ürdün'de

Suriyedeki katliamdan kaçan Suriyeli mülteci ve yaralılar zor durumda.

Sadece Ürdün'e yaklaşık 85 bin Suriyeli sığınmış durumda. Bu sayının önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor. Suriyeli mültecilerin sığındığı diğer bir ülke ise Lübnan. Yaralanan Suriyeliler kaçak yollarla Lübnan'a girerek burada tedavi olmaya çalışıyorlar. Şu an Lübnan'da acil tedavi edilmesi gereken yaklaşık 500 yaralı olduğu belirtiliyor.

Suriye'de şehirlerin kuşatılması ve katliamların her geçen gün artması ile beraber evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı da büyük bir hızla yükseliyor. Yaşanan çatışmalardan kaçmak için evlerini terk etmek zorunda kalan halk Türkiye ve Lübnan ile birlikte Ürdün'e sığınıyor.

Özellikle Humus, Hama ve Dera şehirlerinden kaçan halk Ürdün'e sığınıyor. Yardım çalışmaları için Ürdün'e giden İHH İnsani yardım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Osman Atalay, Ürdün'e sığınan Suriyeli mülteci sayısının yaklaşık 85 bin olduğunu söyledi.

Özellikle son 2 aydır Ürdün'ün yoğun bir Suriyeli mülteci göçü aldığını söyleyen Atalay, bölgedeki izlenimlerini şu şekilde anlattı: "Ürdün, Türkiye ve Lübnan ile birlikte en fazla göç alan ülkelerden birisi. Ancak Ürdün devleti bugüne kadar mülteci sayısı konusunda bir açıklama yapmıyordu. Şu an için yetkililer tarafından söylenen rakam 85 bin. Bu kişilerin büyük bir kısmı Humus, Hama ve Dera'da göç etmek zorunda kalanlar. Suriye'den gelen mülteciler daha çok Amman, Mafrak ve Ramsa şehirlerinde ikamet ediyor. Ancak henüz mülteciler için oluşmuş bir kamp yok. Ürdün'e gelen mülteciler 150 ila 250 dolar arasında kiralar ödeyerek kiraladıkları evlerde kalıyorlar."

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Ürdün'e sığınan Suriyeli mültecilere yönelik yardım çalışmalarında bulunduğunu belirten Osman Atalay, yaklaşık 3 bin 500 ailenin sürekli yardıma muhtaç durumda olduğunu söyledi. Çatışmaların şiddetlenmesi ile birlikte ailelerin yanlarına sadece taşıyabilecekleri eşyaları alıp yollara düştüğünü belirten Atalay sözlerine şu şekilde devam etti: "İHH olarak son 10 gündür yoğun bir şekilde Ürdün'e sığınan mülteciler için yardım çalışmaları sürdürüyoruz. Güvenlik sebebiyle buralarda kamp kurulamadığı için insanlar kiraladıkları evlerde yaşıyorlar. Ancak bu evlerde de gıda, halı, yatak, battaniye, ocak, tüp ve mutfak malzemeleri bulunmuyor."

Ürdün devletinin Suriyeli mülteciler için kamp yeri hazırladığını ancak hem güvenlik hem de siyasi sebeplerden ötürü henüz bir adım atılmadığını söyleyen Atalay, Ürdün devletinin öncelikli olarak çocukların eğitim sorunları ile ilgilendiğini dile getirdi. Mültecilerin gıda ve sağlık ihtiyaçlarının sadece sivil toplum kuruluşları ve hayırseverler tarafından karşılandığını söyleyen Atalay, "Suriye halkının gıda ve sağlık ihtiyaçları konusunda Ürdün hükümeti belirgin adımlar atmıyor. Gözlemlerimiz ve incelemelerimiz neticesinde yaklaşık 3 bin 500 ailenin sürekli yardıma ihtiyaç duyduğunu tespit ettik. Bunların gıda ve sağlık ihtiyaçları yardım kuruluşları tarafından karşılanıyor." dedi.

Suriyeli mültecilerin sığındığı diğer bir ülke ise Lübnan. Özellikle yaşanan saldırılar sonucunda yaralanarak acil tedavi edilmesi gereken birçok kişi Lübnan'a sığındı. Güvenlik sebebiyle küçük küçük gruplar halinde Lübnan-Suriye sınırındaki köylere sığınan Suriyelilere buradaki Lübnanlılar evlerini açıyorlar.

Güvenlik ve geri gönderilme korkusuyla Lübnan köylerine sığınan Suriyeliler kamplarda ya da çadır kentlerde kalamıyorlar. Lübnan devleti bu kişileri mülteci olarak da kabul etmiyor ve kısa vadeli de olsa yardım imkânı sağlamıyor. Suriye halkı boş olan evlerde, binalarda ve Lübnan halkının açtığı evlerinde misafir olarak yaşamaya çalışıyorlar. Acil müdahale edilmesi gereken ağır yaralılar en yakın ve güvenli büyük şehir olan Trablus'a gönderiliyor. Şu an için Lübnan'da acil tedavi edilmesi gereken 500 yaralı olduğu belirtiliyor.

haber 7