862 milyon insan açlıkla boğuşuyor
Liderler, zengin ülkelere yoksulluk ve açlıkla mücadele için finansal katkıyı arttırma çağrısında bulundular.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Müdürü Jacques Diouf, devlet başkanları ve başbakanların katılımıyla, bugün, Roma'da düzenlenen toplantıda, iklim değişikliği ve biyoenerjinin beraberinde getirdiği sorunlarla dünyadaki gıda güvenliğinin ciddi bir risk altına girmesinde gelişmiş ülkelerin yeterli duyarlılığı göstermemelerinin de önemli bir rol oynadığını söyledi.
Diouf, "Halen 862 milyon insan açlıkla boğuşuyor. Yoksulluk ve açlıkla mücadele için her yıl 30 milyar dolarlık kaynak gerekiyor" dedi. Biyonerji yatırımları, obesiteyle mücadele ve silahlanma gibi konularda milyarlarca dolar harcayan zengin ülkelerin yoksullukla mücadele için beklenen düzeyde katkı sağlamamalarını eleştiren Diouf, "Açlıkla boğuşan, gıda hakkı gibi en temel insan hakkından yoksun olan 862 milyon insan için yıllık 30 milyar dolar bulmayı başaramamayı, sağduyulu insanlara nasıl izah edebiliriz" diye sordu.
"Laf değil, icraat zamanı olduğunu idrak etmemiz gerekiyor" diyen Diouf, sorunla mücadele için "küresel, sürdürülebilir ve uygulanabilir çözümler" bulmanın kaçınılmazlaştığına dikkati çekti. Diouf, gelişmiş ülkeler ile yoksul ülkeler arasında ortaklık anlaşmaları imzalanması gerektiğine değinerek, konuya ilişkin önerisini şöyle özetledi:
"Finansal kaynaklara, idare ve teknoloji kapasitesine sahip ülkeler ile toprak, su ve insan kaynaklarına sahip ülkeler arasında ortaklık anlaşmaları imzalanmalı. Tarımda sürdürülebilir bir kalkınma açısından uluslararası dengeli ilişkiler tesis edilmesi, ancak bu sayede mümkün olabilir."
FAO Genel Müdürü Diouf, "Cesur kararlar alınamazsa, iklim değişikleri ve gıda piyasasındaki spekülasyonlar, dünyayı ciddi bir riskin altına sokacaktır" diye konuştu.
SARKOZY: "HER 30 SANİYEDE BİR ÇOCUK AÇLIKTAN ÖLÜYOR"
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de gelişmiş ülkelere büyük görevler düştüğüne değinerek, "Gezenimizi beslememiz gerekiyor ve de beslemek durumundayız ama bunu yapmıyoruz. Her 30 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor ve 850 milyon insan açlıkla boğuşuyor. Gezegenimizi kurtarmak için soruna acilen müdahale etmemiz gerekiyor" dedi. Gıda güvenliğinin sağlanması için "tüm dünyadan ve ilgili branşlardan bilim adamlarının katkılarıyla uluslararası bir grup oluşturulması" önerisinde bulunan Sarkozy, bu komisyonun "gıda güvenliği açısından dünyadaki duruma ilişkin nesnel bir tanı koyma; ürün ve coğrafi bölgeye göre bunun gelişimine ilişkin çözümlemeler üretme; kriz risklerini önleme" misyonunu üstlenmesini teklif etti.
Sarkozy, düşük fiyatlarla gıda ürünü sunma stratejisinin iflas ettiğini de belirterek, "Bu durumda tek çözüm, yerel tarımı güçlendirmektir. Bu, yoksul ülkelerin hem haklarının temel ihtiyaçlarını karşılamasını, hem de kendi kalkınmalarını denetim altına alabilmelerini sağlayacaktır" diye konuştu.
Sarkozy, "Tarımsal kalkınmaya katkılarını öteden beri sürdüren Fransa, bu amaç doğrultusunda ikili anlaşmalarla önümüzdeki beş yıllık dönem için Sub Sahara Afrika için 1 milyar Avro yardım öngörüyor" dedi. Dünya Beslenme Programı (PAM) ve UNICEF'e yoksullukla mücadele konusundaki katkılarından dolayı teşekkür eden Sarkozy, "Fransa bu yıl gıda yardımını iki kat arttırarak, toplam 60 milyon avroya çıkarmayı hedefliyor" diye konuştu.
ZAPATERO: "AÇLIK VE YOKSULLUKLA MÜCADELEDE, KOORDİNASYONU BM SAĞLAMALI"
İspanya Başbakanı José Luis Zapatero ise zirve toplantısında yaptığı konuşmada, sorunla mücadelede Birleşmiş Milletler'in öncü konumda olması gerektiğine değinerek, "Açlık ve yoksulla mücadelede, koordinasyonu Birleşmiş Milletler sağlamalı" dedi.
Zapatero, İspanya'nın yoksullukla mücadeleye yaptığı katkıları son dört yılda beş kat arttırdığına da değinerek, "Gelişmiş ülkeler, net sorumluluklar üstlenerek, işbirliği ve kalkınmaya yönelik yardımlarını ivedilikle arttırmak durumundadırlar. Örneğin küçük ölçekli üreticilere yardım ederek, tarımda mutlaka bir atılım sağlanması gerekiyor" diye konuştu.
Gıda güvenliğinin risk altına girmesinde ABD'deki finansal krizin ve petrol fiyatlarındaki artışın da rol oynadığına değinen Zapatero, uluslararası finans kuruluşlarının bu boyutlardaki bir krizi göğüslemekten aciz kaldıklarını da kaydetti.
Roma'daki FAO zirvesi yarın ve yarından sonra da devam edecek.