AB, 20 Milyon Göçmen Alacak

AB, 20 Milyon Göçmen Alacak

Avrupa Birliği (AB) göç politikasında yeni bir dönüm noktasında...

Avrupa Birliği (AB) göç politikasında yeni bir dönüm noktasında: AB Asya'dan ve Afrika'dan 20 milyon iş gücünü Avrupa'ya getirmeyi planlıyor. Bunu da 'mavi kart'la yapacak. Avrupa'nın ancak bu sayede ABD ile rekabet edebileceği bildiriliyor. AB ülkeleri içindeyse en çok Almanya'nın yeni göçmenlere ihtiyacı var.

Financial Times'a açıklamada bulunan AB Hukuk Komiseri Franco Frattini'ye göre AB nüfus azalması stratejisini değiştiriyor ve acil ihtiyaç duyulan milyonlarca iş gücünün kolayca çalışmasını sağlayacak bir çalışma yapıyor. Bu AB çevrelerinde göç ve entegrasyon konusunda bir devrim olarak değerlendiriliyor. Frattini, Avrupa'nın 'Gren Card'ı olarak 'Blue Card'ı sunmayı planlıyor. Bu teklifini de AB üyesi ülkelerin başbakanlarına bir kanun teklifi olarak sunacak.

Avrupa'nın 'Blue Card'ı Amerika'nın 'Green Card'ı örnek alınarak yapılmış. Buna göre kalifiye kişiler ilk etapta iki yıllık bir oturum alacaklar daha sonra da bunun uzatılması için talepte bulunabilecekler. Bu kişiler bir AB ülkesinde beş yıl geçirdikten sonra sürekli oturma hakkı alabilecekler.

Frattini'nin AB devlet ve hükümet başkanlarıyla Lizbon'da yaptığı toplantıda, 'şayet göçler iyi yönetilirse bu bir zenginlik olabilir' dediği, ayrıca 'ne de olsa bu olgu bugün için kaçınılmaz bir gerçektir' şeklinde konuştuğu belirtildi. Frattini, planlanan 'Blue Card'ın esas amacının ekonomik nedenler olduğunu; yoksa ABD, Kanada, Avustralya ve bazı Asya ülkeleriyle Avrupa'nın rekabet etmesinin mümkün olAmayacağını, bu yüzden de dünyadaki insan mobilitesinden Avrupa'nın da en iyi şekilde yararlanması gerektiğini açıkladı.

Frattini, özellikle Almanya, İtalya ve Macaristan'ın hızla yaşlanan nüfusları yüzünden iş gücüne ve göçmenlere ihtiyaçlarının bulunduğunu vurgularken; gelecek 20 yıl içinde Avrupa genelinde 20 milyon insan gücüne duyulan ihtiyacı belirtti.

Avrupa'ya gelen göçmenlerin yüzde seksen beşi kalifiye olmayan insanlardan oluşurken bu oran ABD'de yüzde beşler seviyesinde bulunuyor. Kalifiye iş gücü akışındaysa ABD yüzde elli beşle en yüksek paya sahip. AB ülkeleri bu sınıflamada yüzde beşlik bir oranda kalıyor.

Finacial Times'a göre Avrupa göç yasası reformu Avrupa'nın yabancılarının genel nüfustaki oranını ciddi şekilde artıracak ve 2030 yılında Avrupa'daki yabancıların sayısı şimdikinin iki katına çıkacak.

Dünya Bülteni