"ABD Dışişleri Bakanlığı Gazze Raporunda Sahtecilik Yaptı"

"ABD Dışişleri Bakanlığı Gazze Raporunda Sahtecilik Yaptı"

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan istifa eden Amerikalı yetkili Stacy Gilbert, bakanlığın Gazze Şeridi'ne insani yardım akışını engelleme suçlamasından "İsrail"i temize çıkarmak için bir raporda tahrifat yaptığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan istifa eden üst düzey Amerikalı yetkili Stacy Gilbert, bakanlığın "İsrail"i Gazze Şeridi'ne insani yardım akışını engelleme suçlamasından aklamak için bir raporda tahrifat yaptığını, dolayısıyla "bakanlığın bu raporu bozduğunu" açıkladı.

Gilbert bunu İngiliz gazetesi The Guardian'a verdiği röportajda söyledi . İstifa eden yetkili, 10 Mayıs'ta yayımlanan 20 No'lu Ulusal Güvenlik Muhtırası'nda öngörülen raporu hazırlayan bakanlık uzmanlarından biri.

“Ulusal Güvenlik Memorandumu 20”nin (NSM-20) ABD silahlarını alan kişilerin “silahları uluslararası insancıl hukuka ve uluslararası hukuka uygun olarak kullanacaklarına dair güvenilir yazılı güvence vermelerini” öngörmesi dikkat çekicidir.

Ayrıca mutabakat, bu alıcıların "insani yardımın dağıtımını engellememe" taahhüdünde bulunduğunu da belirtiyor.

Rapor, "İsrail'in Amerikan silahlarını uluslararası insancıl hukuka aykırı bir şekilde kullandığını değerlendirmenin makul olduğunu" belirtiyor ancak aynı zamanda "ABD tarafından sağlanan belirli silahları İsrail'e bağlamak için yeterli somut kanıt bulunmadığını" da iddia ediyor. ihlallere karşı.”

The Guardian'a göre "en tartışmalı" olan, ABD Dışişleri Bakanlığı raporunun "İsrail hükümetinin ABD insani yardımının Gazze Şeridi'ne transferini veya dağıtımını yasaklamadığını veya kısıtlamadığını" iddia etmesidir.

Ancak istifa eden Amerikalı yetkilinin de doğruladığı gibi, bu sonuçlar ve iddialar "rapor hakkında danışılan Dışişleri Bakanlığı uzmanlarının baskın görüşlerine aykırı".

Gazeteye konuşan Gilbert, İsrail'in sınırı geçerek Gazze Şeridi'ne "gıda ve tıbbi malzeme miktarını sınırlamada rol oynadığının" açık olduğunu ekledi.

Gilbert ayrıca, "İsrail'in yardımın gelişini engellemedeki rolü konusunda insani topluluk ve Dışişleri Bakanlığı'ndaki insani işler uzmanları arasında bir fikir birliği bulunduğunu" vurguladı.

Ayrıca, “İsrail'in insani yardımın Gazze Şeridi'ne ulaşmasını engellemediğini” ve bunun “açık bir yalan” olduğunu vurgulayan ve ofisine bir e -posta gönderdiğini açıklayan raporda belirtilenlere itirazını dile getirdi. ve bu konu üzerinde çalışan ekip, raporun yayınlanmasından iki saat sonra istifa edeceğini ilan etti.

Gilbert , bakanlığın Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu'nda çalıştıktan sonra Salı günü ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevinden istifa etti .

İstifa hakkında yorum yapan Washington Post, istifanın nedeninin "olağandışı" olduğunu doğruladı; çünkü bu, Amerikan yönetiminin "İsrail"e milyarlarca dolar değerinde silah göndermeye devam etmesini haklı çıkarmak için dayandığı raporla ilgili bir iç anlaşmazlığa işaret ediyordu.