ABD, Irak ve Afganistan'da 10 Yıl Daha Kalacak

ABD, Irak ve Afganistan'da 10 Yıl Daha Kalacak

ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral George Casey, ABD güçlerinin 2012 yılında Irak'tan tamamen çekilmesini öngören Irak Güvenlik Anlaşması'na karşın, ABD ordusunun Irak ve Afganistan'da 10 yıl daha kalabileceğini söyledi.

Casey, merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan stratejik araştırma kuruluşlarının üyesi siyaset analizcilerinin ve gazetecilerin özel davetli olarak katıldığı bir brifingde yaptığı konuşmada, kendisi tarafından yapılan planlamalarda, ABD'nin, Orta Doğu'daki şiddet yanlısı aşırı gruplar ve terörizmle yürüttüğü mücadele çerçevesinde, Irak ve Afganistan'daki Amerikan muharip kuvvetlerinin bu ülkelerde 10 yıl daha kalmasının tasarlandığını belirtti.

Afganistan'da ve Irak'ta görev yapacak asker seviyesi konusunda yaptığı hesaplamaların, askerlerin konuşlandırılmasının bağlandığı katı takvimi yumuşatmak amacını taşıdığını anlatan Casey, bu katı takvimin yumuşatılmamasının ''ABD Kara Kuvvetlerine diz çöktüreceği'' uyarısında bulundu.

Muharip birimlerin Irak ve Afganistan arasında nasıl bölüştürüleceği konusuna kesin bir açıklama getirmeyen Casey, ABD Kara Birlikleri Komutanı Orgeneral Ray Odierno'nun Irak'taki asker sayısında yapılacak kesintinin boyutunu belirlemek amacıyla yürüttüğü çalışmanın halen geçerli olduğunu kaydetti.

Casey konuşmasında, Irak'taki uzun süreli savaş hakkındaki yorumlarının, Irak'taki ABD kuvvetlerinin tamamının 2010'dan başlayarak ülkelerine geri dönmelerinin planlandığını açıklayan ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin politikalarıyla çatışmayı amaçlamadığının altını çizdi.

Konuşmasında, kendisinin siyaset yapan bir kişi olmadığını birkaç kez tekrarlayan Casey, ancak Amerikan ordusunun yıllarca sürecek bir savaş için Irak ve Afganistan'da muharip güçler konuşlandırmaya hazırlandığını vurguladı. Casey, kendi planlamalarında 10 muharip tugay, komuta ve destek güçlerinden oluşan ABD askerlerinin her iki ülkedeki savaşta hazır bulunmalarının öngörüldüğünü anlattı.

Kendisine yöneltilen, "Irak ve Afganistan'daki askerlerin sayısının ne olması gerektiği konusunda ABD Kara Kuvvetlerinin bir ölçüsü bulunup bulunmadığı" şeklindeki bir soruya, "Gerçekçi bir senaryoya ne dersiniz? diye karşılık veren Casey, söz konusu gerçekçi senaryoyu tanımlarken "Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadelerine bağlı 10 birimi, Irak ve Afganistan'da 10 yıl boyunca konuşlandıracağımızı göz önünde bulundurmalıyız" ifadesini kullandı. Casey, ABD'nin, diğer yükümlülüklerinin yanı sıra Orta Doğu'daki çatışmalarla mücadele etmeye hazır olmasının da zorunlu olduğunu hatırlattı.

Konuşmasında, sivil ve askeri liderlerin, "Afganistan'daki durumun ancak kötüleştikten sonra daha iyi hale gelebileceğine" ilişkin yaptıkları açıklamaları tekrarlayan Casey, "Güneyde büyük bir savaş olacak" diye konuştu.

Afganistan'daki yerel polis ve ordunun eğitiminin, Irak'taki polis ve ordunun eğitiminden en az birkaç yıl geride olduğuna işaret eden Casey, ABD'nin yeterli sayıda eğitmeni Afganistan'da konuşlandırmasının aylar alacağına dikkati çekti. Casey, verilen eğitimden ancak 3-5 yıl sonra Afganlıların istenilen noktaya ulaşabileceklerinin de hesap edilmesi gerektiğini kaydetti.

ABD Kara Kuvvetleri komutanı olarak, ABD Kara Kuvvetleri'ndeki insan gücünün bir araya getirilmesi ve görevlendirilmesinin baş sorumlusu konumundaki Casey, 1 milyon 100 bin kişiden oluşan ABD Kara Kuvvetleri'nin, uzayan Orta Doğu çatışmalarına müdahale için yeterli olduğu görüşünü savunarak, "1 milyon 100 bin kişiyle oldukça etkili bir ordu oluşturmalıyız" dedi.

ABD'nin halen Irak'ta 139 bin, Afganistan'da da 52 bin askeri bulunuyor.