ABD İran'ı alt edemez

ABD İran'ı alt edemez

Vietnam, Irak ve Afganistan'da görüldüğü gibi savaşlarından önce siyasi araştırma yapmayan ABD, İran'la muhtemel bir savaşı kazanamaz

ABD İran'a askeri müdahale yapacak mı? Yakın tarih bizlere ABD'nin savaşlarında muzaffer bir son göremediğini gösteriyor. Vietnam, Afganistan ve Irak savaşlarına bakın. İran da kesinlikle istisna olmayacak.

Washington'ın İran'a yakın zamanda savaş açmak konusunda ciddi niyet taşıyıp taşımadığını bilmek zorlaştı. Süper devletin kendisini bir yandan İran sahilleri yakınlarında korkunç askeri yığınak hazırlığına adadığını görürken, diğer yandan Bush yönetimindeki önde gelen yetkililer ABD'nin İran hedeflerini vurma eğiliminde olduğuna dair haberleri yalanlıyor.

Her halükârda ABD'nin böyle bir askeri harekât için hazır gerekçesi var: İran nükleer programını bomba üretme düzeyinde geliştirmeden nükleer tesisleri vurmak. Batılı uzmanlar, 'Saldırılara İsrail'in başlamasının ve ardından ABD'nin İsrail'i desteklemek için müdahalede bulunmasının daha iyi olup olmayacağını' tartışıyor. Bu uzmanlar İsrail ve ABD'nin elinde İran'ın nükleer tesislerinin yerleriyle ilgili hassas teknik bilgiler bulunduğunu, ancak Tahran'ın bilinmeyen başka nükleer mevkileri de olabileceğini ifade ediyor.

İsrail tek başına altından kalkamaz
İran'ın elinde şu an nükleer bomba üretiminde kullanılabilecek ham madde stoku var. Bu stokun yeraltında çok derinlerde muhafaza edildiği öngörülüyor. Yani 'Natanz' bölgesindeki belli başlı uranyum zenginleştirme tesisleri vurulsa dahi, İran'ın başka gizli bölgelerde zenginleştirme işlemini yeniden başlatma olanağı bulunuyor.

Zorluklar var. Uzmanlar İsrail saldırısının başarısız olabileceğini ifade ediyor. Zira böyle bir saldırının başarı elde etmesi için İsrail'in, İran'ın hava savunmasını işlemez hale getirmesi, İran'ın uzun menzilli füzelerini ve deniz gücünü imha ederek olası misillemeyi başarısız kılması gerek. İsrail bu noktada kesinlikle Amerikan desteğine ihtiyaç duyuyor.

Bu bağlamda emekli Rus Amiral Eduard Baltin Hürmüz Boğazı'na nükleer başlıklı füzeler taşıyan Amerikan denizaltılarının varlığına işaret ederek, bu durumun ABD'nin İran sahillerine askeri güç yığma niyetini ortaya koyduğunu belirtiyor.
Baltin bu Amerikan denizaltılarının bir seferde 45-60 füze fırlatabildiğini ifade ediyor. Ancak, ABD'nin İran'a karşı tek başına veya İsrail'in katılımıyla savaş açtığını varsayarsak, şu soru ortaya çıkıyor: Acaba ABD bu savaşı başarıyla bitirebilir mi? ABD'nin yakın savaşlar tarihi, bize 'hayır' diyor.


Taliban döndü, Kaide aynen devam

Vietnam savaşı 10 yıl sürdü; ancak 15 yıl boyunca ABD'deki askeri ve siyasi liderler, savaşı kazanmak değil, düşmanın ipleri eline alması sonrası savaştan onurlu biçimde nasıl çıkılacağı üzerine kaygı duyuyordu.

Taliban ve Kaide'ye son verilmesi amacıyla açılan Afganistan savaşı, beş yıldır başarısızlıktan başarısızlığa koşarken, Taliban döndü ve Kaide faaliyetini sürdürüyor.
Irak'taysa ABD için hiç zafer umudu yok. Sorun, Amerikan yönetimlerinin savaşlarından önce stratejik ve siyasi araştırma yapmaması. Washington bu yüzden açtığı savaşlar üzerinde kontrolü hızla kaybediyor.

AHMED AMRABİ

Radikal (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Beyan, 22 Ocak 2007