ABD Kongresine Sunulan Suriye Raporu
Suriye'deki rejimin yıkılması için çok yönlü operasyonlarını sürdüren ABD yönetimi, atılacak yeni adımları konuşuyor
Suriye konusunda atılacak yeni adımlarla ilgili olarak Amerikan Kongresine hitaben bir konuşma yapan Washington Enstitüsü Başkan Yardımcısı Martin S. Indyk konuşmasını şu önerilerle bitiriyor:
1- Politik süreç ile ilgili Rusya ile Çalışmak.
Rusya 'ın Suriye rejiminin arkasında durması gittikçe zorladığından ve BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye ile ilgili daha bir çok adımlar atılacağından Rusya ile birlikte çalışmalıyız. Rusya'nın bize karşı değil de .bizimle birlikte hareket etmesinin Rusya'nın çıkarları için daha yararlı olacağını Ruslara ikna etmeliyiz. Dışişleri Bakanımız Clinton bunun için çok sıkı çalışmaktadır. Ancak, Başkan Obama'nın Rusya başkanı Putin ile düzenli olarak görüşerek onun duruşunu değiştirmeye çalışması gerekiyor. Zira, aşırı İslamcılığa karşı Rusya ile çıkarlarımızın ortak olduğuna onu ikna etmelidir.
2- Hristiyan ve alevilere garanti verilmelidir
Bu topluluklar hayatta kalkma korkularını sürdürdükçe rejime bağlılıklarını sürdüreceklerdir. Onlara Esad sonrası Sünni bir yönetimde hayatlarının ve çıkarlarının güvence altına olduğuna dair kendilerine ciddi bir garanti verilmesi gerekiyor.
4- Alevi generallerle çalışmak
Eğer bu generallere ciddi bir garanti verilecek olursa, bu generaller kendilerini rejimden ayırma noktasında daha istekli hale geleceklerdir. Ruslar izimle birlikte hareket edecek olursa, burada yararlı bir rol üslenebilir ve değişik yöntemlerle onlarla irtibata geçebilirler. İsrail ile Türkiye'nin Suriye sınırlarında yaptığı tatbikatlar da bu hususta etkili olabilir. İsrail ile Türkiye'nin askeri tatbikatları, Suriyeli generalleri rejime karşı harekete geçmemeleri durumunda, üçüncü bir cephe ile yüzleşecekleri hissine kaptırır.
5- Araplar, Türkler ve İsrailliler ile koordinasyon içinde olmak.
Suudi Arabistan ve Katar Arap Birliği ülkelerinin Esad rejimine karşı duruşuna öncülük etmekte ve Suriye muhalefetini silahlandırmaktadır. Biz onlarla yakın çalışma içinde olmalıyız. Türkiye Suriye'de bir geçişin sağlanması için anahtar role sahiptir. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye-Suriye sınırında insani bir koridor oluşturulmasını dile getirdiler. Büyük çaplı bir güçün olması durumunda Türkiye bu adımı atmaya hazır hale gelir. Tabii bu da BM ve NATD desteğini gerektirir. Biz bunun planlamalarını yapmalıyız. Biz İsrail ile de yakından istişarelerimizi sürdürmeliyiz.
6- Muhalefetin Birleştirilmesi
Suriye'de rejim değişikliğinin sağlanması için aşılacak sorunların başında, muhalefet içinde bir tutarlılık ve muhalefetin kendisine bağlı olacağı etkili bir liderlik oluşturmak gelmektedir. Bu süreç yavaş işlemektedir."
KUDÜS HABER