ABD Pearl Harber'a Göz Yumdu İddiası

ABD Pearl Harber'a Göz Yumdu İddiası

ABD'nin ikinci dünya savaşına girmek için Pearl Harber'a göz yumduğu iddiası 11 Eylül'ü hatırlattı.

Dönemin ABD Başkanı Roosevelt ve danışmanlarının, Avrupa'da gerçekleşen 2. Dünya Savaşı'na savaşa sıcak bakmayan ABD halkını, savaşa girmeye ikna etmek için, Japonya'nın Pearl Harbor saldırısına göz yumduğu öne sürüldü.

Ortaya atılan iddia, akıllara 11 Eylül saldırılarını getirdi. 11 Eylül saldırılarından sonra bazı soruların cevapları hala bulunamadı.

Japonların 7 Aralık 1941 tarihinde Pasifik Okyanusu'ndaki Hawaii takım adalarında bulunan Pearl Harbor'a yönelik sürpriz saldırısı, ABD'yi İkinci Dünya Savaşı'nın içine sürüklemişti. En azından bugüne kadar böyle biliniyordu.

Fransız-Alman kültür kanalı ARTE'de yayımlanan bir belgeselde bu ezberi bozacak iddialar ortaya atıldı. İddiaya göre ABD yönetiminin, Japonların sürpriz saldırısından haberi vardı; ancak bu saldırıya bilinçli bir şekilde göz yumuldu.

Gerekçe ise tüyler ürpertici; dönemin başkan Roosevelt ve danışmanlarının, ABD topraklarından çok uzaklarda Avrupa'da gerçekleşen savaşa pek sıcak bakmayan ABD halkını, savaşa yasal biçimde girmeye ikna etmek.

Bu iddialar, yakın bir geçmişte, Hawaii'de Oahu körfezinde 366 metre derinlikte keşfedilen batık bir Japon denizaltısına dayandırılıyor.

O tarihlerde Pearl harbor açıklarında seyrden WARD adlı Amerikan torpido muhribi, saldırıdan önce Japonların Pearl Harbor'ı bombalamak için gönderdiği mini denizaltıyı farketmiş ve takibe almıştı.

Olay, o dönem ABD'nin Pasifik'teki donanmasının komutanı olan Amiral Kimmel'e aktarılmış, ancak Kimmel, şaşılacak biçimde konuyu dikkate almamıştı.

O anda WARD içinde mühimmat görevlisi olan Willet Lehner de, ilerleyen yıllarda, takip sırasında denizaltıyı vurmak için bombalar attıklarını söylemiş ancak bu versiyona kimseyi inandıramamıştı.

Taa ki 336 metre derinlikte batırılan Japon denizaltısı bulunana kadar. Keşfedilen denizaltının söz konusu denizaltı olduğu ve batma nedeninin o dönem WARD'ın kullandığı mühimmat olduğu kanıtlanmış durumda.


Bir diğer deyişle, Pasifik savaşında ilk silah çeken, bugüne kadar söylenenin aksine Japonya değil, ABD olmuştu. Amerikan gemileri, Japon hava saldırısı başlamadan saatler öncesinde Japon denizaltısını batırmayı başarmıştı. Sürpriz saldırı olasılığı dikkate alınmamış ve hiçbir şey olmamış gibi davranılmıştı.

Tüm bu veriler, ABD yönetiminin İkinci Dünya Savaşı'na yasal yollardan girebilmek ve bu amaçla o dönem savaşa pek sıcak bakmayan Amerikan halkını ikna edebilmek amacıyla Japonların Pearl Harbor saldırısına göz yumduğuna ilişkin tezleri güçlendiriyor.

Pearl Harbor saldırısında 2 bin 403 kişi ölmüş, 1178 kişi yaralanmış, onlarca savaş gemisi ve 188 savaş uçağı imha olmuştu.