ABD'de Hayat Durma Noktasına Geldi

ABD'de Hayat Durma Noktasına Geldi

ABD’de Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında yaşanan bütçe konusundaki anlaşmazlık, hükümetin çalışmalarını askıya almasına sebep oldu.

ABD’de Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında yaşanan bütçe konusundaki anlaşmazlık, hükümetin çalışmalarını askıya almasına sebep olurken, bugün itibariyle başlayan krizin pek çok kurumu etkilemesiyle beraber ülkede hayat durma noktasına geldi.
“Government shutdown” adı verilen kriz müzelerden, milli parklara, pasaport bürolarından, orduya kadar etki edecek. Kriz boyunca devlet dairelerinde yalnızca gerekli personel çalışacak. 2 milyon 900 bin çalışandan yaklaşık 800 bin kişi ise bugünden itibaren ücretsiz izne çıkarıldı.
AMERİKAN KONGRE BİNASI
ABD Kongresi’nin ikamet yeri olan U.S Capitol kapalı olacak. Kongre üyelerinin maaşları ise yeni uygulamaya koyulan “Government Shutdown Adalet Tasarısı” gereğince mecliste uzlaşmaya varılana dek emanet altında tutulacak.
 
PASAPORT BÜROLARI
Yurtiçi ve yurtdışında hizmet veren pasaport büroları, pasaport ve vize işlemlerini yapacak. Ancak geçmişte hükümetin kepenk kapattığında olduğu gibi bu işlemler gecikebilecek. Ayrıca hükümet binaları içinde yer alan pasaport büroları hizmet veremeyecek.
Dünya etrafındaki ABD Büyükelçilikleri ve Konsoloslukları da açık kalacak fakat pasaport bürolarında olacağı gibi buralarda yapılacak işlemlerde de gecikmeler olabilecek.
 
HAVALİMANLARI
Havalimanlarında hava kontrol uzmanları ile bagaj ve yolcu denetçileri gibi temel görevliler harici zaruri olmayan personel ücretsiz izne çıkarılacak. Havalimanındaki işlemlerde bazı gecikmeler yaşanabilecek ancak güvenlik her zamanki seviyede sağlanacak.
 
SINIRLAR
ABD Gümrük ve Sınır Koruma personeli bütün kontrol noktalarında görevlerine devam edecek. Ancak çalışanların sayısı normalden az olacağı için gecikmeler kaçınılmaz olacak. Orduda görev yapanlar ise maaş almada sorun yaşayacak. Maaşlar içeride birikecek fakat ödemeler, “shutdown” sona erene kadar yapılmayacak.
 
ABD POSTA SERVİSİ
Özerk bir kurum olan US Postal Service krizden etkilenmeyecek. Dolayısıyla posta dağıtımında herhangi bir aksama görülmeyecek.
 
TEMİZLİK HİZMETLERİ
Başkent Washington’da çöp toplama ve sokak temizleme hizmetleri geçici olarak durdurulacak. Çöp toplama “shutdown”dan bir hafta sonrasına kadar başlamayacak.
 
SAĞLIK HİZMETLERİ
Her türlü sosyal güvenlik harcaması ve işsizlik sigortası ödenmeye devam edecek. Ancak yeni başvuru işlemleri hükümet yeniden açılana kadar yapılamayacak.
 
EĞİTİM
ABD Eğitim Bakanlığı birçok görevini askıya alacak fakat devlet okullarında dersler devam edecek.
 
MÜZELER
Özel müzeler dışında ücretsiz girilebilen bütün müzeler ve hayvanat bahçeleri kriz boyunca kapalı kalacak. Smithsonian Institution tarafından idare edilen 19 müze, galeri ve New York’taki Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi de ziyaretçi kabul etmeyecek.
 
ÖZGÜRLÜK HEYKELİ BİLE KAPALI
Kriz, milli parkları bir hayli etkileyecek. Öyle ki Ulusal Park Hizmetleri tarafından işletilen Özgürlük Heykeli, Özgürlük Çanı, Bağımsızlık Salonu ve Lincoln Anıtı gibi tarihi yerler bile ziyaretlere kapalı olacak. Yosemite, Yellowstone ve ABD Ulusal Parkı gibi yaklaşık 400 parkın da kapıları bütçe üzerinde anlaşmaya varılana kadar kapatılacak.
 
Öte yandan, hükümetin kepenk indirmesiyle geçici olarak izne çıkarılan Amerikalı hükümet görevlileri, havanın da güzel olmasını fırsat bilerek zorunlu tatillerinin ilk gününde dışarı çıktı. Kimisi parklara giderek koşmayı tercih ederken, kimisi banklara oturarak kitap okudu. Kimisi de kapanan hükümet binaları önüne giderek Cumhuriyetçilerin, hükümetin kepenkleri indirmesine sebep olmasını ellerinde tuttukları pankartlarla protesto etti.
 
Amerikan Kongre Binası önünde protesto eylemi gerçekleştiren Michael Donaghan, hükümetin kepenk indirmesinin standart bir durum olmadığını, durumun, gücün kontrolü ele geçirmesi ve bu yüzden Amerikalıların zarar görmesi olduğunu söyleyerek, "Hepimiz ücretsiz olarak izne çıkarıldık. Maaşlarımız kesildi, faydalanabileceğimiz hizmetler kapandı ve başvurabileceğimiz hiçbir yer yok. Bu yüzden buradayız ve bu durumun yalnızca insanları değil bütün ülkeyi etkilediğini göstermek için sessiz protestoda bulunuyoruz" dedi.
 
Kongre'de yaşanan anlaşmazlıkların ülkeyi kötü etkilediğini dile getiren Jeff Sanders da, "Bütün yıl boyunca bu konuda anlaşmaya varmaları gerektiğini biliyorlardı. Bu konu meclis üyeleri için herhangi şaşırtıcı bir unsur değil. Şimdiye kadar anlaşamamış olmaları gerçekten hayret verici. Ve bir partinin son dakikada bütün bu koşulları faturalar konusuna bağlaması saçma bir durum ve ülke için iyi bir şey değil" şeklinde konuştu.