ABD'de Mursi kavgası
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Susan Rice Mısır konusunda ayrılığa düştü
ABD'nin dış politikasını yönlendiren iki isim Dışişleri Bakanı John Kerry ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'ın Mısır'daki darbeye verilecek destek konusunda ciddi görüş ayrılığı yaşadığı ortaya çıktı.
Mısır'ın başkenti Kahire'ye 4 Kasım'da bir gezi düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'ın tüm telkinlerine rağmen devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanışıyla ilgili hiçbir açıklamada bulunmadığı öğrenildi.
The Daily Beast'in haberine göre Kerry, Rice'ın tüm ısrarlarına rağmen darbeden sonra bu ülkeye yaptığı ilk ziyaretteki tüm özel toplantılarında Mursi'nin adını anmadı ve basına da, "Mısır demokrasi yolunda ilerliyor" açıklaması yaptı.
Beyaz Saray kaynakları ABD Başkanı Barack Obama'nın en yakın kurmaylarından olan Rice'ın Kerry'nin davranışından hiç memnun olmadığını ve ikilinin Mısır politikasında temel bakış açısı farklılığı olduğunu söyledi.
Geçen hafta Washington DC'deki Aspen Enstitüsü'nde konuşan Rice darbe yönetiminin Kahire'de binin üzerinde insanı katlettiğini kaydederek ABD'nin Mısır'da seçilmiş bir hükümeti derhal görmek istediğini vurgulamıştı. Rice, "bu ölümler varken ikili ilişkilerin normal bir şekilde sürmesi beklenemez" demişti.
Ordunun seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Mursi'yi devirmesine hâlâ "darbe" adını vermeyen ve bu ülkeye yapılan yardımları tümüyle durdurmayan Obama yönetimine ise Kongre'de ki tepki artıyor. Obama yönetiminin lobi yaparak Mısır'a bazı askeri yardımların verilmesi için çabaladığı fakat Senato'da büyük bir direnişle karşılaştığı bildirildi.
Cumhuriyetçilerin ağır topu Senatör Lindsey Graham ABD yönetiminin halen "darbe" tabirini kullanmamasından rahatsız olduğunu belirterek, "Mısır'da demokrasiyi görmeden daha fazla yardım yapılmasını onaylamayacağım. Rice-Kerry tartışmasında Rice'ın yanındayım" dedi