ABD'den Ermenistan'a Nükleer Destek

ABD'den Ermenistan'a Nükleer Destek

ABD, Ermenistan'la yeni ve modern bir nükleer santralin yapılmasını kapsayan anlaşmayı yarın imzalayor.

ABD'nin, Ermenistan'la Türkiye sınırında yer alan nükleer santralin yerine yeni ve modern bir santralin yapılmasında destek sağlanmasını kapsayan anlaşmayı yarın imzalayacağı bildirildi.

Ria-Novosti'ye göre, Erivan ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Ermenistan'da 1976'dan bu yana faal olan nükleer santralin yerine yeni bir nükleer santral inşa etme projesi var. Washington da çevreye zarar vermeyecek modern bir santralin kurulmasında gerekli desteği vermeye hazır. Bunun için işbirliği anlaşması imzalaycağız" denildi.

Ermenistan, artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için bir taraftan Rusya ile işbirliğini geliştiriyor, diğer taraftan da Rusya tekeline karşı İran'dan Erivan'a doğal gaz boru hattı döşüyor. Türkiye sınırına 20 kilometre mesafede bulunan Metzamor nükleer santralinin modernizasyon ve bakımı konusunda Rusya'nın desteğini alan Erivan, bir taraftan da yeni nükleer santral inşaatı ile ilgili de ABD başta olmak üzere Fransa ve Avrupa ükelerinden destek alıyor.
AB, SANTRALİN KAPATILMASINI ÖN ŞART KOŞMUŞTU

Sovyetler döneminde deprem fay hattı üzerine kurulan santral 1988 yılında meydana gelen büyük Ermenistan depreminde ciddi hasar görmüştü. Deprem sonrası kapatılan santral Ermenistan'ın enerji ihtiyacının artması üzerine yeniden kullanıma açıldı. Bugüne kadar 100'den fazla kazanın meydana geldiği santralin teknolojik ömrünü tamamladığı kaydediliyor.

Ermenistan, 2001 yılında Avrupa Birliği Konseyi'ne üye olurken de santralin kapatılması ön şartı getirilmişti ve karşılığında da 100 milyon avro yardım önerilmişti. Ermenistan yeni bir santral için 1 milyar avroya ihtiyacı olduğunu ifade ederek teklifi reddetmişti.

Ermenistan Enerji Bakanlığı, Eylül ayında yaptığı açıklamada alternatif kaynaklar bulana kadar Metzamor nükleer santralini kullanmaya devam edeceklerini açıklamıştı. Ermenistan'ın elektirik ihtiyacının yüzde 40-50'sini karşılayan nükleer santralin 2016 yılına kadar aktif olması bekleniyor.