ABD’den İsrail’e Lübnan savaşı için “tam destek”

ABD’den İsrail’e Lübnan savaşı için “tam destek”

Eski İsrailli istihbarat ve güvenlik yetkilisi İsrail medyasına yaptığı açıklamada, Washington'un Lübnan'a yönelik daha geniş çaplı bir savaşa yeşil ışık yaktığını söyledi.

YDH- The Cradle'da yer alan habere göre, İsrail'in Kanal 14 televizyonuna konuşan eski İsrailli istihbarat ve güvenlik yetkilisi Yuval Malka, “Heyetten aldığım bilgilere ve bildiklerime göre, Netanyahu Lübnan'a savaş açmak için ABD'den tam meşruiyet almış durumda” dedi.

Malka, “Ülkeye vardığında el-Kiryah'taki 'el-Bur'a gitmesi ve oradan Lübnan'da savaşa başlaması bekleniyor” diye ekledi.

The Cradle, İsrailli yetkilinin bu ifadelerle İsrail ordusunun farklı kolordularının karargahlarını barındıran bir askeri komplekse atıfta bulunduğunu kaydetti.

Netanyahu bu hafta Kongre'de bir konuşma yapmak ve yetkililerle görüşmek üzere Washington'a gitmişti.

İsrail medyasına konuşan bir savunma analistine göre, İsrail ordusu hükümete Lübnan'a karşı genişletilmiş bir savaş için “zamanın geldiğinin” sinyalini verdi.

“İsrail ordusu Lübnan'da büyük bir kara harekatına hazırlanıyor”

İsrail haber sitesi ‘Walla'nın askeri editörü ve kıdemli savunma analisti Amir Bohbot 24 Temmuz'da yaptığı açıklamada, rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerde arka planda ilerleme kaydedilmesi halinde herhangi bir gecikmenin Hizbullah'ın lehine olacağını söyledi.

Bohbot, “İsrail ordusunun, ‘kuzeyde savaş hazırlıklarının zirvesindeyiz ve şimdi doğru zaman’ diyerek hükümete bir sinyal gönderdiğini” belirtti.

Bohbot, kaynaklarına dayanarak, “bir ya da iki yıl daha ertelemenin Hizbullah'ın ve tüm tarafların kendilerini toparlamaya ve organizasyonuna yol açacağını” ve “İsrail ordusunun başarılarının boşa gideceğini ... Hizbullah'ın [İsrail tarafından kısa süre önce öldürülen] iki tümen komutanı olmadan İsrail'e karşı bir savaş başlatmakta zorlanacağını” iddia etti.

Bohbot “İsrail ordusu, Lübnan'daki kara manevrası görevi için eğitilen kuvvetlerin, Gazze Şeridi'nde önemli deneyim kazanmış kuvvetler de dahil olmak üzere, orduyu çok yüksek bir yetkinlik seviyesine yükselttiğini teyit etmektedir.” dedi.

Bu arada İbranice ‘Makan’ gazetesi İsrail donanmasının çarşamba günü Hayfa'daki bir deniz üssünde ABD yapımı iki yeni çıkarma gemisi için bir karşılama töreni düzenlediğini bildirdi.

Söz konusu iki gemiye de hizmete girmeden önce “çeşitli cephelerde” savaş sistemlerinin kurulacağı kaydedildi.

Bohbot'un yorumlarına rağmen ‘Maariv’ gazetesi çarşamba günü, İsrail ordusunun Lübnan ve Hizbullah'a karşı topyekûn bir savaş başlatmaya hazır olmadığını, çünkü kuvvetlerinin Gazze'de yaklaşık 300 gün süren çatışmalarda yıprandığını yazdı.

Hizbullah 24 Temmuz'da “Hüdhüd” serisinin üçüncü bölümünü yayımlayarak, hassas ve stratejik Ramat David Hava Üssü ile İsrail'le topyekûn bir savaş durumunda vurabileceği diğer bazı önemli noktaların insansız hava araçlarıyla çekilmiş görüntülerini paylaştı.

Lübnanlı direniş grubu, İsrail'in güney Lübnan'a yönelik suikast ve ayrım gözetmeyen saldırılarına karşılık olarak son zamanlarda daha önce hedef alınmamış yeni İsrail yerleşimlerini vurdu.

Hizbullah Lideri Hasan Nasrullah İsrail'i, Lübnan'a karşı geniş çaplı bir savaş başlatılması halinde “sınırsız, kuralsız ve kısıtlamasız” savaşmaya hazır oldukları konusunda uyarmıştı.

Nasrullah 17 Temmuz'da yaptığı bir konuşmada, İsrail'in Lübnan'a yönelik artan tehditlerine ve Tel Aviv'in Gazze'deki kayıpları nedeniyle önemli bir tank sıkıntısı çektiğine dair İbrani basınında çıkan haberlere yanıt vererek, “Tanklarınız Lübnan'a ve güneyine gelirse tank sıkıntısı çekmezsiniz çünkü tankınız kalmaz” demişti.

YDH