ABD'den Sisi'ye Sert Seçim Eleştirisi
ABD'deki düşünce kuruluşlarından Freedom House tarafından yapılan açıklamada, Mısır'daki parlamento seçimlerinin ilk turuna katılımın düşük olmasının Sisi yönetiminin baskıcı politikasıyla ilgili olduğu belirtildi.
Washington merkezli düşünce kuruluşunun internet sitesinde yer alan haberde, Kuruluşun Orta Doğu ve Kuzey Afrika üst düzey program yöneticisi olan Dokhi Fassihian, "Seçmenlerin sadece yüzde 10'unun oy kullanması Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Demokrasi Yol Haritası'nın ne kadar anlamsız olduğunu gösteriyor" ifadesini kullandı.
Seçimlere katılım oranının 2012 seçimlerinin altıda biri olduğuna dikkat çeken Fassihian, ana muhalefet partilerini yasaklayan ve karşıt görüşlerini dile getiren onbinlerce Mısırlıyı tutuklayan Sisi'nin, Mısır'ı demokratik toplumların ihtiyacı olan hoşgörü ve çoğulculuk değerlerinden uzaklaştırdığını belirtti.
Uluslararası ve Yerel Seçim Gözlemcileri Resmi Sözcüsü Eymen Akil de gözlemcilerin, seçimlere katılım oranının ülke genelinde orta ve düşük seviyede olduğunu müşahede ettiğini bildirmişti.
Parlamento seçimleri, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle devrilmesinin ardından 3 Temmuz 2013 tarihinde ilan edilen “Yol Haritası”nın son adımını oluşturuyor. Seçimleri Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi, Devrimci Sosyalistler, Muhammed el Baradey tarafından kurulan Dustur Partisi, Eymen Nur liderliğindeki Yarın Devrim gibi siyasi akımlar boykot ediyor.
Eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa liderliğindeki Kongre Partisi, seçimleri boykot ettiğini duyurmadığı halde seçimlere katılmıyor.
Freedom House tarafından yayımlanan Dünya'daki Özgürlüklerle ilgili raporda özgür olmayan ülkeler kategorisinde yer alan Mısır'da, muhaliflerin, insan hakları savunucularının ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 40 bin siyasi tutuklu bulunuyor. Sisi yönetimi, ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'nin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişiyi idam cezasına çarptırmıştı.