ABD'li misyonerler Sudan"da cirit atıyor
Amerikalı misyonerler Sudanda Mesihten haberler adlı kitabı dağıtmak için kampanya başlattı. Misyonerler ayrıca Sudanda kilise yapımı için para topluyor.
Amerika'da misyoner bir örgüt ünlü rahip Graham Franklin öncülüğünde büyük bir propaganda kampanyası start verdi. Örgüt, Sudan'da Hristiyan nüfusun korunması, Kuzey Sudan hükümeti'nin eliyle Güney Sudan'da yakılan-yıkılan kiliselerin onarımı ve yeniden inşası için Amerikalıları bağış yapmaya çağırdı.
Ünlü misyonerlik örgütü Samaritan's Purse radyo ve tv kanallarında dönen reklamlarında Güney Sudan'daki kiliselerin yeniden inşa edilmesi için Amerikalıları bağış yapmaya davet ediyor.
Rahip Graham'ın bir ses kaydının yer aldığı reklamlarda, Müslümanlar tarafından kiliselerin ve köylerinin nasıl yakıldığını, kendilerin göç etmek zorunda bırakıldığını İngilizce olarak anlatan Sudanlılara yer veriliyor.
Merkezi Kuzey Karolina Eyaleti'nde buluna örgüt bir reklamında "Sudan Hükümeti güneyden hristiyanlığı kazımak istiyordu, ancak başarısız oldular" ifadeleri geçiyor.
Örgüt güneyde binlerce kişiye hizmet veren bir hastane ve 7 bin ikr (1 ikr dört bin metre kareden daha büyük ) işlettiğini 50 den fazla okula da gıda ve çeşitli yardımlarda bulunduğunu açıkladı.
HARTUM HEM KOVALIYOR HEM YOK EDİYOR
Rahip Graham Sudan, Devlet Başkanı El Beşir'le görüşmesine ve El Beşir'in bu görüşmede rahibi Güney Sudan'da çalışmaya davet etmesine rağmen, örgüt, yayınlarında Sudan Hükümeti'ni Hristiyanlar hakkında kovuşturma ve soykırım uygulamakla suçluyor. Dini baskı gördüklerini iddia eden Sudanlıların seslerine yer verilen bir tanıtım ilanında şu ifadeler yer alıyor: "Güney Sudan'daki Mongo Kilisesi öncüleri Kuzeydeki Müslüman hükümetin desteklediği milisler eliyle yıllarca zülum ve baskılara maruz kaldılar. Sütunlara bağlanan kilise liderleri ateşe veriliyordu." İlanda örgütün çalışmalarının neticesini açıklarken "Samaritan's Purse'un dini merkezleri yeniden inşa faaliyetlerinde kendilerine yardımcı olacağını öğrendikten sonra Hristiyanların yüzündeki endişe yerini sevince bıraktı.Yeni kilise şu an 300 üyeye ev olmuş durumda. Kilise öncüleri umudun yeniden yeşerdiğine tanık oldu.
"MESİH'İN İYİ HABERLERİ"
Sadece 2007 yılında 80 kadar kilise inşa ettiklerini ifade eden örgüt, "2008 hedefimiz 120 kilise inşa etmek. Ayrıca ülke tarihin en büyük Kitabı Mukaddes dağıtım kampanyasını başlatıyoruz" dedi.
Kampanyada, Sudan'ın her bölgesinde insanları kurtuluşa çekerek Rabbın Samaritan's Purs'un programlarını kullanması için Amerikalıları bağışta bulunmaya ve ibadet etmeye çağırılıyor.
Örgüt "yaptığımız tüm çalışmaların kalbinde misyonerlik var, en önemli görevimiz Mesih'in iyi haberlerini yaymak suretiyle ruhani yardım sağlamaktır" diyor.
Rahip Graham daha önce İslam taraftarlarının, başka din mensuplarını, dinlerinden dönüp meydanı tamamen İslam'a bırakmaları için "işkence" uygulamaya teşvik etmekle suçlamıştı.
HÜKÜMET İDDİALARI REDDETTİ
Öte yandan Sudan Hükümeti, Hristiyan vatandaşlarına zülmettiği iddialarını reddederek güneylileri Müslümanların haklarını çiğnemekle suçladı.
Cumhurbaşkanlıktan yayınlanan eylül 2007 tarihli bir belge, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi'nin (SPLM) Nifaşa Barış Antlaşmasını ihlal ederek, güneydeki Müslümanlara nasıl zülum yaptıklarını açıkça gözler önüne serdi.
Sudan diplomatik kaynaklarına gore, güneyde Müslümanlara uygulanan çeşitli baskılar arasında, "güneydeki on eyalette ezanın yasaklanması, bazı hücrelerin (Kur'an öğretilen yerler) barlara dönüştürülmesi, bazı İslami üniversite, fakülte ve bankaların kapatılması, ayrıca eğitimde Arapça olan Sudan müfredatı yerine Kenya ve Uganda müfredatının getirilme çabaları" bulunuyor.
Eskiden ayrılıkçı bir hareket olan güneydeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM) 2005'te Hartum yönetimiyle imzalanan ve 20 yıllık iç savaşı sona erdiren barış antlaşması çerçevesinde Merkezi Hükümette yer alıyor.
Bu antlaşma uyarınca ülkenin zenginlikleri ve iktidar paylaştırılacak, ayrıca 2011'de güneyde Sudan'la devam etme ya da ayrılma konusunda bir referandum yapılacak.
Şu anda Sudan'da yapılan nüfus sayımı oldukça önem kazanmış durumda.Çünkü bu sayıma göre güneyde oy kullanacak olan seçmen sayısıyla güneye yer altı ve yer üstü zenginliklerinden verilecek pay iktidar paylaşımı belirlenecek.
Güneylilerin itirazına rağmen Hartum Hükümeti'nin sayım formunda din ve ırk hanesine yer vermesinden sonar, Güney Hükümeti'nin sayım sonuçlarını kabul etmesi artık uzak bir ihtimal.
TIMETURK