ABD'nin Irak için medya atağı
Amerika Birleşik Devletleri'nde Kongre ara seçimlerine iki hafta kala, Irak'taki gidişat nedeniyle zor durumda olan Bush yönetimi kapsamlı bir medya kampanyası başlattı.
Washington'da 'radyo günü' olarak adlandırılan etkinlik çerçevesinde Bush yönetiminin üst düzey isimleri; radyo sunucularının karşısına geçerek Irak'a ilişkin soruları yanıtladı.
Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de mikrofon önüne geçen isimlerden biriydi.
Rumsfeld'e, Başkan Bush'un Irak'ta 'sonuna kadar kalma' planından vazgeçiyor olduğu yorumlarına tepkisi soruldu. 'Rotayı koruyoruz' şeklindeki slogandan bir süre önce vazgeçilmişti.
Donald Rumsfeld, yönetimin Irak siyasetinin ihtiyaçlara uyumlu şekilde düzenlenebilir durumda olduğunu savundu.
Rumsfeld, slogandan vazgeçilmesi konusunda "Sanırım, bunun altında yatan bu ifadenin muhaliflere 'yönetim siyasetinde yeni düzenlemelere açık değil' deme şansı vermesiydi. Tabii aslında bunun tamamen tersi doğruydu" diye konuştu.
ABD Başkanı Bush da CNBC televizyonuna verdiği mülakatta, aynı konuda "biz Irak'a girdiğimizden bu yana zaten taktiklerde değişiklikten söz ediyorduk" ifadelerini kullandı.
Irak savaşının mimarlarından Başkan Yardımcısı Dick Cheney de verdiği mülakatta, stratejilerinin Iraklıların kendi ülkelerini yönetebilecek duruma gelmesini sağlamak olduğunu vurguladı.
Başkan Bush'un ulusal güvenlik danışmanı Stephen Hadley ise Irak hükümetinin bazı zor kararları alması gerektiğini söyledi:
Hadley, "Iraklılara, başarılı olmak istiyorsanız daha fazla çaba harcamalı ve zor kararları almalısınız demek için bir takvime ihtiyacınız yok. Bence, Irak hükümetinin daha fazla çaba göstermesi ve daha hızlı davranması gerekir" dedi.
Stephen Hadley, "Barış olacak mı? Şiddet duracak mi? Tabii ki hayır. Şiddet olayları daha uzun süre devam edecek" şeklinde konuştu.
Kaosun eşiğinde
Dün de Bağdat'ta Amerikan Büyükelçisi Zalmay Halilzad ile Amerikan güçlerinin komutanı general George Casey, düzenledikleri ortak basın basın toplantısında ''Irak'ta gerçekçi bir takvim içinde başarı mümkün'' mesajı vermişti.
General Casey'e göre, 12 ila 18 ay içerisinde, Irak güvenlik güçleri, ülkenin kontrolünü Amerika Birleşik Devletleri askerlerinden devralabilir.
Asayişin sorunlarının önüne geçilemeyen Irak'ta Amerikan kuvvetlerinin uğradığı kayıplar gitgide artarken yönetimin siyasetlerine Cumhuriyetçi Parti içinden de tepki geliyor.
Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, Beyaz Saray'ın Irak konusunda yönünü kaybettiğini öne sürdü.
"Kaosun eşiğindeyiz ve mevcut plan işe yaramıyor" diyen Graham, Rumsfeld ve ABD ordusundan üst düzey komutanların çatışmaları durdurmak için yeni bir plan geliştirmeleri gerektiğini söyledi.
Irak'ta sadece bu ay 90 ABD askeri öldü. Bu, Kasım 2004'ten bu yana ABD ordusunun bir ayda verdiği en yüksek kayıp.
Ekim ayında ayrıca 300 de Irak askeri öldü. Her gün yaklaşık 40 sivilin de saldırılar sonucu hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
CNN tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Amerikalıların sadece yüzde 20'si Irak savaşının kazanıldığını düşünüyor.
Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 40 civarındaydı.
bbc