ABD'nin İran Bahaneleri Hazır

ABD'nin İran Bahaneleri Hazır

İngiliz The Guardian gazetesi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei'nin İran'ın nükleer durumuyla ilgili...

İngiliz The Guardian gazetesi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei'nin İran'ın nükleer durumuyla ilgili raporunun, bu ülkeye yaptırımların sıkılaştırılmasına yönelik Amerikan ve Avrupa baskılarını ve bir potansiyel askeri müdahale spekülasyonlarını artıracağı yorumu yaptı

İran'ın, Natanz'daki nükleer tesise, tümü faal 3 bin santrifüj kurması Washington yönetimini çileden çıkardı. Ama İran bütün bu tepkilere ve hatta yaptırım tehditlerine bile kulak asmadan çalışmalarını sürdürüyor.
İran'ın Natanz'daki nükleer tesise tümü faal 3 bin santrifüj kurmasının, Washington yönetiminin Tahran'ın geçmesine izin vermeyeceğini söylediği "kırmızı çizgi" olduğunu yazan gazete, bu kapasitenin tam hızla çalışması durumunda 1 yıla kadar bir nükleer savaş başlığı için yeterli (yüzde 90'ın üzerinde saflıkta zenginleştirilmiş) uranyum üretebileceğinin altını çizdi.
İngiliz gazetesi, UAEK'nin raporuna göre, Tahran'ın sadece yakıt düzeyinde (yüzde 4 zenginleştirilmiş) uranyum ürettiğini, ancak İran'ın 3 bin santrifüj sınırına ulaştığının teyidinin, Bush yönetimini, askeri eylem ile kırmızı çizgiden vazgeçerek, İran'ın uranyum zenginleştirmedeki teknik kapasitesini kabullenme arasında bir karar verme aşamasına yaklaştırdığını yazdı.
Amerikalı generallerin İran'a yönelik bir askeri eylemin Ortadoğu ve ötesinde geri tepebileceği uyarısında bulunduklarını da hatırlatan gazete, Rus yetkililerin de İran'ın gelecek haftalarda uluslararası toplumla bir anlaşmaya varabileceği yönündeki sabır telkinlerini hatırlattı.
El Baradei'nin raporunun İran'ın BM müfettişleriyle işbirliği konusunda da karışık bir hesap verdiğini belirten gazete, raporda, Tahran'ın tesislere yeterli giriş imkanı tanıdığını ve sorulara zamana uygun cevaplar verdiğini, ancak bu işbirliğinin önleyici olmaktan çok tepkisel olduğunun vurgulandığını yazdı.
Eski bir BM müfettişi olan bağımsız nükleer uzman David Albright da, El Baradei'nin raporuyla, kötü bir durumdan "bir mutlu yüzle" çıkmaya çalıştığını belirterek, "Rapor sunulan bilginin kalitesini bile sorgulamıyor, ama asgari cevapların verildiği çok açık" diye konuşuyor.