ABD'NİN İŞTAHI KABARDI.

ABD'NİN İŞTAHI KABARDI.

ABD Başkanı, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasına yanıt için askeri güç kullanma talebini, resmi olarak açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasıyla ilgili olarak, ABD'nin askeri eylemde bulunması gerektiğine karar verdiğini ve bu konuda Kongre'den yetki talep etme yoluna gideceğini açıkladı.

TALEBİNİ RESMİ OLARAK GÖNDERDİ

Obama, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasına yanıt için askeri güç kullanma talebini, resmi olarak Kongre liderlerine gönderdi.

"ORTADOĞU'YU VE ABD'Yİ TEHDİT ETTİ"

Kongre'ye gönderilen taslak tasarıda, Suriye rejiminin 21 Ağustos'ta Şam yakınlarında binden fazla Suriyelinin ölümüne neden olan kimyasal saldırı düzenlediği, bunun savaş kanunları ve uluslararası normların ihlali anlamına geldiği, "Syria Accountability" ve "Lebanese Sovereignty Restoration Act of 2003" düzenlemelerinde Kongre'nin Suriye'nin kitle imha silahı edinmesinin Ortadoğu'yu ve ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarını tehdit ettiği gibi gerekçeler sunuldu.

SİYASİ UZLAŞMA MESAJI DA VERİLDİ

Tasarıda, ABD'nin bu yetki ile bağlantılı olarak askeri güç kullanmasının, kimyasal silahlar veya diğer kitle imha silahlarının gelecekte potansiyel kullanımı noktasında caydırıcı, engelleyici, önleyici ve azaltıcı olması gerektiği, yönetim ve yasama kanatlarının birlik içindeki eyleminin Amerika'nın kararı yönünde güçlü bir sinyal göndereceği ifade edilirken, Suriye'deki çatışmanın ise ancak siyasi uzlaşma yoluyla çözüleceği kaydedildi.

Tasarıda, ABD Başkanı'nın, Suriye'de kimyasal veya diğer kitle imha silahlarının kullanımı veya terörist gruplara transferi dahil yayılımını önleme ve caydırma ile bu tür silahlara karşı ABD ve müttefiklerini korumak için Başkan'a askeri güç kullanması yetkisi verilmesi talebinde bulunuldu.

ABD Kongresi'nin Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Meclis'in 9 Eyül'de açıldıktan sonra, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye konusunda askeri güç kullanma yetkisi talebini ele alacağını bildirdi.

KARAR 9 EYLÜL'DE

ABD Kongresi'nin Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ise, Meclis'in 9 Eyül'de açıldıktan sonra, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye konusunda askeri güç kullanma yetkisi talebini ele alacağını bildirdi .

35 HEDEF BELİRLENDİ

Dünya basınına göre ABD kuvvetleri, Türkiye'deki hava üslerinde konuşlandırıldı ve uzun menzilli bombardıman uçakları, operasyon başladığında Kuzey Amerika'daki üslerden gönderilebilecek konuma getirildi. Fransa'nın savaş uçaklarıysa Abu Dabi ve Cibuti ve Akdeniz'deki deniz üslerine getirildi. İngiliz basını da İngiltere'nin Suriye operasyonunda görev almayacak olmasına rağmen İngiliz savaş uçaklarının Kıbrıs'ta kalmaya devam edeceğini yazdı. ABD'nin 'sınırlı operasyonunda' öncelikle askerî karargâhları ve rejime ait hava üslerini vurması bekleniyor. Muhtemel 35 hedef arasında kimyasal saldırıyı düzenleyen 4. Zırhlı Tümen bulunurken, kimyasal silah depoları 'çevreye ve sivillere zarar verebileceği' gerekçesiyle vurulmayacak.