ABD,T.C'yi İran Savaşına Katmak İstiyor
ABD tam olarak Türkiye’den ne istiyor? Çok şey istiyor. ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesinin başlaması sonrası İran’ın boşluğu doldurmasını engellemek için...
“ABD tam olarak Türkiye’den ne istiyor? Çok şey istiyor. ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesinin başlaması sonrası İran’ın boşluğu doldurmasını engellemek için Ankara’nın Tahran’ı caydırmaya çalışmasını istiyor. Doğal olarak halihazırda Türkiye-İran sıcak ilişkileri bu amaca hizmet etmez.”
SAAD MUHYU
Washington Ankara’yı İran savaşına katmak istiyor ve ABD Irak’tan çıkmak için çabalıyor. Türk Today Zaman gazetesinin birkaç gün önce üzerinde durduğu önemli nokta bu. gazete şöyle diyor: ‘Türkiye, ABD açısından Irak kabusundan kendisini çekmeye çalışırken en etkili müttefik olacak. ABD Türkiye ile stratejik ortaklığı Irak ve İran’a karşı güçlü işbirliğine dönüştürmek için güçlü kartları kullanma ihtiyacında. Bu bağlamda Ermeni toplu soykırım kartı Amerikan diplomasisi elinde faydalı bir baskı aracı: Irak’ta bize yardım edin, Ermenistan’da size yardım edelim’
ABD TÜRKİYE’YE MUHTAÇ
Bu baskı taktikleri yeni değil. Washington bu teknikleri Ankara ile ilişkilerinde geçmişte defalarca kullandı. Fakat bununla birlikte ortada bu kez farklı bir şey var: ABD Irak’ta radikal kararlar almak zorunda. Bu yüzden geçmiştekinden daha fazla Türkiye’ye muhtaç. Dolayısıyla başarılı bir baskı kartının daha güçlü olması gerekiyor. Yani ABD Kongresi’nin adet olduğu üzere Ermeni kartını işaret etmekle yetinmemesi gerekiyor. Aksine bu bağlamda pratik önlemler alması gerekiyor. Şu an yaşanan bu zaten.
ANKARA’YA TAHRAN’I CAYDIRMA GÖREVİ
Fakat ABD tam olarak Türkiye’den ne istiyor? Çok şey istiyor. ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesinin başlaması sonrası İran’ın boşluğu doldurmasını engellemek için Ankara’nın Tahran’ı caydırmaya çalışmasını istiyor. Doğal olarak halihazırda Türkiye-İran sıcak ilişkileri bu amaca hizmet etmez. O yüzden ortada iki ülke arasında güçlü bir gerginliğin olması gerek. Askeri güçlerin mümkün olduğunca karşılıklı konuşlanması gerek.
SURİYE’YE BASKI
Türkiye’nin, İran’la stratejik koalisyonunu bırakması için Suriye’ye güçlü baskı uygulamasını istiyor ABD. Türk güçlerinin Ekim 1998’de PKK’ya desteğine son vermediği takdirde Suriye’ye saldırmak üzere olduğunu hatırlarsak bu durum mümkün. O vakit Türk hükümeti 11 şart sunmuş ve Hafız Esat hepsini kabul etmişti.
İRAN’A KARŞI ASKERİ VE LOJİSTİK DESTEK
Washington’un İran’a güçlü hava saldırısı yapma kararı alması durumunda Ankara’nın kendisine bütün askeri ve lojistik kolaylıkları sunmaya hazır olması da isteniyor.
Son olarak Türkiye’den istenen, ABD’nin Ortadoğu’daki yeni genel stratejik eğilimleri içinde yer alması. Bu ise şu dönemde İran’a karşı oluşturulan ABD-Arap paktına girmesi anlamına geliyor. Bu ABD-Arap paktını sonbaharda Ortadoğu konulu uluslararası buluşma su yüzüne çıkaracak. Görüldüğü üzere bu istekler Türkiye politikalarında köklü bir devrimi gerektiriyor. Türkiye’yi kaşla göz arasında sırtını Ortadoğu’ya dönen Atatürkçü Batı yanlısı bir devlet olmaktan, kulaklarına kadar Ortadoğu konularına dalmış Doğulu bir İslâm ülkesine dönüştürüyor.
Ankara’nın bunu kabul etmesi için sadece Ermeni, Kürt ve ekonomik Amerikan baskı kartları yeterli olmayacak. Ortada ayartıcı başka bedellerin olması gerekiyor. Ne gibi mesela? Örneğin halihazırda Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren PKK’nın satılması, Türkiye’ye Kerkük ve petrolünde ödünler verilmesi ve Irak’ın bölünmesi durumunda Ortadoğu haritalarının yeniden çizilmesine başlanıldığı takdirde Türkiye vatanının bütünlüğünü koruma garantilerinin verilmesi gibi.
HAVUÇ İLE SOPA AYNI ANDA BELİREBİLİR
Şu ana kadar böyle dev bir anlaşmanın işaretleri belirmedi henüz. Zira Washington Ermeni kartı ve Türklerin Kuzey Irak’taki Kürtlere karşı sınırlı askeri operasyonlarda bulunmasını engellemek yoluyla Ankara’ya baskıyı sürdürüyor. Fakat işler ABD’nin Irak’tan çekilme takviminin yaklaşmasıyla birlikte altüst olabilir. Zira bu zaman zarfında Amerikan havucuyla sopası aynı anda belirebilir. O vakit Türkiye ve Ortadoğu bölgesi için yeni bir tarih yazılabilir. Daha güzel ifade ile, yeni coğrafik tarif yazılabilir.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde yayımlanan El Haliç gazetesi, 19 Ekim 2007 Arapçadan çeviri: Halil Çelik / Vakit