AB'nin Genişleme Stratejisinde Türkiye Yok

AB'nin Genişleme Stratejisinde Türkiye Yok

AB dışişleri bakanları Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi kararlarında, ''genişleme stratejisi'' başlığında Batı Balkanlar için kuvvetli ifadeler kullanılırken, Türkiye'ye değinilmedi.

AB zirvesine hazırlık kararları almak için toplanan AB dışişleri bakanları, genişlemeye ilişkin kararlarda, Fransa'nın ısrarı nedeniyle ''katılım konferansı'' yerine ''hükümetler arası konferans'' ifadesini tercih ederken, ''müzakerelerin amacının üyelik olduğuna'' değinilmedi. Fransa, sonucu önceden ilan ettiği gerekçesiyle ''katılım'' ve ''üyelik'' kelimelerine itiraz ediyordu.

AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi kararlarında, ''genişleme stratejisi'' başlığı altında Batı Balkanlar için kuvvetli ifadeler kullanılırken, Türkiye'ye değinilmemesi dikkat çekiyor.
''Teknik hazırlıkları tamamlanan fasılların, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne uygun şekilde mevcut prosedürler uyarınca açılması gereği hatırlatılır'' denilen kararlarda, AB Konseyi'nin Türkiye ve Hırvatistan'la ''bu ay içinde düzenlenecek Hükümetler Arası Konferanslarla'' yeni fasılların açılmasını beklediği ifade ediliyor.

Belgede, Türkiye başlığı altında, ''bu yıl daha önce karşılaşılan siyasi ve anayasal krizin çözülmesinden'' memnuniyet duyulduğu vurgulanarak, Türkiye'nin bu süreçten ''demokrasisini güçlendirerek'' çıktığı kaydediliyor.

Türkiye'deki son seçimlerden ''yüksek katılım oranı'' ve ''TBMM'de daha geniş temsil imkanı sunması'' nedeniyle övgüyle bahsedilen belgede, Türk halkının ''demokrasi, istikrar ve ilerleme'' iradesini gösterdiği dile getiriliyor.

Türkiye'nin reform sürecini yenileyerek yoğunlaştırması zamanının geldiği belirtilen kararlarda, ''taahhütlerin somut ve elle tutulur eylemlere dönüşmesinin'' beklendiğinden bahsediliyor.

Yeni anayasa çalışmalarına da değinilen belgede, Türkiye'nin bütünüyle Avrupa standartlarında bir anayasaya kavuşması için bunun çok önemli bir fırsat olduğu vurgulanıyor.

Anayasa çalışmaları nedeniyle acil reformların geciktirilmemesi de istenen belgede, ''yargı reformu, yolsuzlukla mücadele, azınlık hakları, kültürel hakların güçlendirilmesi, kadın hakları, çocuk hakları, sendikal haklar ve ordu üzerindeki sivil kontrol'' hala daha fazla çaba gösterilmesi gereken konular arasında sayılıyor.

Belgede, ''Doğu ve Güneydoğu için AB Konseyi, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasını garanti altına alacak kapsamlı bir stratejinin hızla geliştirilerek uygulanması gereğini hatırlatır'' deniliyor.

Türkiye'deki terör saldırılarının kınandığı ve Türk halkıyla dayanışma içinde olunduğu vurgulanan belgede, ''Türkiye'nin, insan haklarına, temel özgürlüklere, uluslararası hukuka saygı göstererek ve bölgesel barış ve istikrarı koruyarak vatandaşlarını koruma ve terörle mücadele çabasına destek verildiği'' belirtiliyor.

Türkiye'nin Ek Protokol yükümlülüklerini yerine getirmediği ve Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkilerini normalleştirme yolunda adım atmadığı ileri sürülen belgede, bu konularla ilgili ''hızlı ilerleme beklentisinden'' bahsediliyor.

AB Konseyi kararlarında ayrıca Kıbrıs sorununun BM önderliğinde kapsamlı çözümü için Türkiye'ye, 8 Temmuz sürecine aktif destek vermesi çağrısı yapılıyor.