Ahmedinejad Bağdat'ta

Ahmedinejad Bağdat'ta

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin daveti üzerine resmi ziyarette bulunmak üzere bu sabah Bağdat'a geldi.

1979 İslam devriminden bu yana Bağdat'ı ziyaret eden ilk İran cumhurbaşkanı olan Ahmedinejad, iki günlük ziyareti sırasında Talabani, Başbakan Nuri El Maliki ve Necef'teki Şii din adamlarıyla görüşecek. Ahmedinejad'ın, Irak'taki önemli Şii din adamlarından Ayetullah Sistani ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin ise açıklama yapılmadı.

Mahmud Ahmedinejad'ın ziyaretinde iki ülke arasındaki sınır sorunu ile güvenlik, ekonomi ve kültürel alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi gibi önemli konuları Irak tarafıyla görüşeceği belirtildi.

Ziyaret sırasında, iki ülke arasında bazı işbirliği anlaşmaları da imzalanacak. Ahmedinejad'ın ziyareti için teknik ayrıntıları görüşmek üzere bir süre önce Bağdat'a gelen İran heyetinin başkanı İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Rıza Şeyh Attar, ziyaretin hedefini, "iki ülke arasında kalıcı barış sınırlarını belirleme düşüncesinin hayata geçirilmesi" olarak açıklamıştı.

Bu arada, Irak yönetimi, gezinin sorunsuz şekilde geçmesi için geniş güvenlik önlemleri aldı. Bazı çevrelerin Ahmedinejad'ın Irak ziyaretini protesto edeceği haberleri üzerine Irak hükümeti gösterileri engellemek ve güvenliği sağlamak için İran Cumhurbaşkanı'nın gezi güzergahındaki bütün yolları trafiğe kapattı.

Ahmedinejad'ın ziyaretinin, ABD'nin İran'ı izole etme ve BM Güvenlik Konseyi'nden yeni yaptırım kararı çıkarma girişimleri öncesine rastladığına dikkati çeken uzmanlar, İran'ın bu ziyaretle "Irak politikasında etkili bir aktör" olduğunu göstermek istediğini belirtiyor. Uzmanlar, Ahmedinejad'ın ABD işgali altındaki Irak'a Amerikan askerlerinin gözü önünde gidip dönmesinin "siyasi bir başarı" olacağını ifade ediyor.

Nüfusları büyük oranda Şii olan İran ve Irak, 1980'li yıllarda savaşmış ve 8 yıl süren savaşta 1 milyon insan hayatını kaybetmişti. Savaşın birbirine düşman ettiği iki ülke arasındaki ilişkiler, Saddam Hüseyin'in 2003'teki Amerikan işgalinin ardından devrilmesi ve daha sonrasında Şiilerin Irak yönetiminde güçlenmesiyle gelişti.

Saddam döneminde uzun yıllar İran'da sürgünde yaşayan Şii ve Kürt liderleri, iktidara geldikten sonra İran'la ilişkileri geliştirmeye özen gösterdi.

Irak Devlet Başkanı Talabani, Kasım 2005'te İran'ı ziyaret etti. Bu ziyaret, iki ülke arasında 40 yıl aradan sonra devlet başkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret oldu.