Akdeniz Birliği Muamması Sürüyor

Akdeniz Birliği Muamması Sürüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Akdeniz Birliği projesine ilişkin gelecek haftaki Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde muhataplarını bilgilendirmesi bekleniyor.

Türkiye'nin muhtemel AB üyeliğine alternatif oluşturacağı için net bir şekilde reddettiği, İngiltere'nin "Bir kuruşumu dahi vermem." dediği proje, Almanya'nın da tepkisini çekmişti. Almanya bu hafta başındaki "uzlaşmaya" kadar, projeye "Fransız dış politikası için AB'yi kullanacak" bir girişim olarak bakıyordu. Hafta başında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "anlaştık" açıklamalarına rağmen ertesi gün Berlin ile Paris arasında anlaşmazlık çıkması kafaları karıştırıyor. Avrupa Siyaset Merkezi'nden Rosa Balfour ise Sarkozy'nin ilk projesinin büyük oranda değiştiğini ve şu an Türkiye'yi AB'den dışlamayı hedeflemediğini düşünüyor.

Fransa kendi dönem başkanlığı sırasında 14-15 Temmuz'da yapılacak bir zirve ile ismi Akdeniz İçin Birlik'e dönüştürülen projeye start vermek istiyor. Ancak şu ana kadar "Akdeniz İçin Birlik"in nasıl bir yapısı olacağı, hangi ülkeleri kapsayacağı, AB'nin bütün üyelerine açık olup olmayacağı gibi birçok konu netliğe kavuşmuş değil. Brüksel'deki diplomatlar ne Fransız ne de Alman tarafının kendilerini Sarkozy-Merkel uzlaşması konusunda bilgilendirdiklerini, projenin teferruatına ilişkin hâlâ birçok bilinmezin bulunduğuna dikkat çekiyor. Diplomatlar, önümüzdeki hafta perşembe günü başlayacak olan zirvenin ilk gününde Sarkozy'nin bütün AB üyelerini bilgilendirmesini beklediklerini belirtiyor.

Avrupa Siyaset Merkezi için "Akdeniz İçin Birlik, AB İçin Karmaşa" raporunu kaleme alanlardan Rosa Balfour, Sarkozy'nin teklifi ortaya attığında kafasındaki temel hedeflerden birinin Türkiye'yi AB üyeliğinin dışında bir oluşuma ikna etmenin yattığını; ancak projenin geldiği bu aşamada Türkiye'nin "ikincil" bir konu haline geldiğini söyledi. Balfour'a göre Türkiye'nin endişelerini tamamen giderici işaretler Paris'ten henüz gelmedi. "Fransa genişlemenin Balkanlar'a teşmil edilmesi konusunda bir sıkıntı çıkarmıyor; ancak Türkiye konusunda hâlâ muhalif. Dolayısıyla Türkiye'nin endişelerini giderici net tavırlar yok. Ancak şunu da söylemek gerekir ki proje artık Türkiye'yi dışlamayı hedeflemiyor. Daha başka konular Türkiye'nin önüne geçti." diyor.