AKP Anketinden İlginç Sonuç
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle kurulan AKP komisyonunun seçim analizinden ve seçim anketinden ilginç sonuçlar çıktı...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yerel seçimlerden hemen sonra kurulan AKP komisyonunun seçim analizinden ve seçim anketinden ilginç sonuçlar çıktı. Başkanlığını AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün'ün yaptığı, bakan ile parti yönetiminden isimlerden oluşan komisyon, yerel seçim analizini Erdoğan'a verdi.
Vatandaşların neden AKP'ye oy vermediğine yönelik olarak bilim adamları, sosyologlardan alınan düşünceler ile kapsamlı anket sonucunun yer aldığı raporda, "neden beklentilerin altında kalındığı" madde madde sıralandı. Raporda şu tespitler yer aldı:
2016'YA KADAR POTANSİYELİMİZ VAR: Dört genel seçimi üst üste kazanma potansiyelimiz var. İki genel seçimi kazandık. Yani 2016'ya kadar iktidar olacak potansiyelimiz var. Anketler de yüzde 60 'partinize oy verebilirim' diyor. Ama şimdi yüzde 39'u vermiş.
Yüzde 20 verebilecek ama bekleyen var. 'Beklentilerimize yanıt verirseniz, politikalarınızı gözden geçirirseniz bu oyu alırsınız' diyorlar. Yeni yapılanmayı buna göre yapmalıyız.
MEDYA İLE YENİ DÖNEM: Yeni bir medya politikası izlenmesi gerekir. Medya ile ilişkiler gözden geçirilmeli. Medya politikası yeniden değerlendirilip değiştirilmeli.
TEĞET GEÇTİ: Bazı söylemler (Başbakan'ın 'teğet geçti' sözü) hem olumlu hem olumsuz etkiledi. İşini kaybeden, fabrikası kapanan, kredi kartını ödeyemeyen bir kişi krizin teğet geçtiğini düşünemez. 'Ben bu kadar ağır yaralıyken nasıl teğet geçiyor' görüşünde. Ama bu sözü olumlu bulan da var.
'Bizde bankalar batmadı, faizler yükselmediği için evet biz diğer ülkelere göre daha az etkilendik' diyen de var.
KOORDİNASYON YOK: Vatandaşlar, ekonomik krizle ilgili bakanlar arasında tam bir koordinasyon sağlanmadığını düşünüyor. Paketlerin açıklanmasını geç ve yetersiz bulanlar var.
ANTALYA: Bu ilde hizmet sorunumuz yok. Vatandaşa uygun altyapı ve yol yapıldı. Ama vatandaşın gönlüne giden yolu yapamadık. Halkla, toplumsal örgütlerle temasta sorun vardı. Bu da CHP'nin diğer kesimlerle ittifak yapmasını kolaylaştırdı.
CEKETİMİZİ KOYSAK: Bazı illerde teşkilatlar yeterli performans göstermedi. Genel seçimler ve arkasından belediye başkanlığı için istifalar oldu. Teşkilatların içi boşaldı, zayıfladı. Bu da olumsuz etki yaptı. Milletvekilleri ve teşkilatlar arasında ciddi sorunların yaşandığı iller vardı. Buna örnek Şanlıurfa'dır. Şanlıurfa'da yapılan ankette 'ceketimizi koysak kazanırız' söyleminin, sonucu olumsuz etkilediği görülüyor.
REVİZYON ŞART: Teşkilatlar toplumla bütünleşmeli. Teşkilatlar yeni dönem için kongrelerde yeniden yapılanmalı. Kabine revizyonu gerçekleştirilmeli. Genel Merkez yönetimi değiştirilmeli. Genel Merkez ve MYK güçlendirilmeli. Grup yönetimi değiştirilmeli. MKYK da büyük kongrede yenilenmeli.
CHP-MHP İTTİFAKI: Batı Anadolu'da CHP-MHP ittifakı oldu. Manisa'da CHP tabanı MHP'ye yöneldi. İzmir'de tam tersi oldu. Aynı şey Ege ve Akdeniz'de MHP tabanı ile CHP arasında oldu. Balıkesir'de de CHP tabanı MHP'ye destek çıktı. Başka partileri cezalandırmak için oy verenler var. AKP'ye kızmış, CHP veya MHP'ye vermiş.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU: DTP o bölgelerde hizmetleri ve açılımları 'rüşvet' diye propaganda yaptı. Bu propagandayı partimizin yerel unsurları ile vekillerimiz çürütemedi.
İÇ ANADOLU: Bu bölgede MHP 'AKP Kürtlere taviz veriyor. Kıbrıs elden gidiyor. AB ve ABD'ye büyük tavizler veriliyor' propagandası yaptı. Psikolojik olarak toplum etkilendi.
YAZICIOĞLU FAKTÖRÜ: BBP'ye Muhsin Yazıcıoğlu'nun kazasından dolayı duygusal oylar gitti. Yaklaşık bizden 500 bin oy gitti. Bu yüzde 1'e tekabül ediyor.
SAADET 1 MİLYON ALDI: Saadet Partisi, AKP'den aday olamayanların durumunu ve kırgınlıkları değerlendirerek yaklaşık 1 milyon oyu transfer etti.