AKP TUNCELİ'Yİ SALLIYOR

AKP TUNCELİ'Yİ SALLIYOR

Tunceli'de bütün dengeler alt üst oldu, DTP panikte... İşte ildeki son durum...

DTP'nin Sol partilerle yaptığı güçbirliği bu seçimde dağıldı. Herkesin kendi adayı var. Bu AKP'nin aradan sıyrılma ihtimalini gündeme getiriyor.

Halk Kamer Genç'le anılmaktan rahatsız, AKP'nin son dönemde aşırı yükleme yapması ve doğru aday tercihi tarihte ilk kez Tunceli'yi sallıyor.

AKP'nin vekil çıkaramadığı tek il

Tunceli'yi 81 ilden farklı kılan iki özelliği vardı. 22 Temmuz genel seçimlerinde AKP 81 il içinde sadece Tunceli'den milletvekili çıkaramadı. İkincisi Tunceli az sayıdaki DTP'li belediyeden biriydi. Oysa 18 bin 500 seçmeni olan, bugüne kadar sandığa gitme oranı yüzde 65'i geçmeyen, geçerli oy sayısının 13 bin dolayında kalması beklenen Tunceli'nin merkezinde DTP sadece 3 bin 792 oy alarak belediye başkanlığını kazanmıştı. Vali Mustafa Yaman 5 Şubat'ta "3 bin 300 aileye 5 milyon 6 bin 888 TL tutarında eşya dağıtmaya başladıklarını" açıkladığı zaman, Tunceli'de bütün dengelerin altüst olması kaçınılmazdı. Eşyalar "seçim rüşveti" olarak değerlendirildi ve sokaklar "Tunceli halkı satılık değildir" afişleriyle donatıldı. Muhalefet partileri, Vali'nin "AKP il başkanı gibi hareket ettiğini" iddia etti.

DTP&SOL GÜÇBİRLİĞİ DAĞILDI

1990 yılında 133 bin 584 olan Tunceli nüfusu, 1997'de terörün etkisiyle 82 bin 215'e gerilemiş. 2000'de ise 93 bin 584 olmuş. Kamu sektörü dışında hemen hiçbir istihdam alanı yok. PKK terör örgütünün gölgesi hala şehrin üzerinde. CHP'li Mazlum Arslan'dan sonra DTP'li Songül Abdi Olgun belediye başkanı seçilmesini yerel sol örgütlerle "güçbirliğine" borçlu. Ancak bu yıl yerel sol örgütlerin bağımsız aday göstermesiyle DTP'nin "güç" durumda kalacağı ileri sürülüyor. Bu durum AKP'nin şansını artırıyor.

Tunceli'de seçimin kaderini belirleyecek üç dinamik var.

AŞİRET: Birincisi, Tunceli'de 46 aşiret var. En kalabalık ve etkili olanlar Kureyşhan, Yusufhan ve Alan aşiretleri. Her birinin 2 biner üyesi olduğu tahmin ediliyor. Bin kişi ve daha altında mensubu olan aşiretlerden bazıları ise şöyle: Pilvenkler, Demelhan, Haydarhan, Arey ve Lolan aşiretleri.

ASKER-POLİS YANİ YABANCI: İkincisi, Tunceli'ye dışardan gelen asker-polis ve diğer memurlar. Bunlara halk arasında "yabancı" deniyor. Eşleriyle birlikte toplam sayılarının 2400 olduğu tahmin ediliyor. 1700'ü TSK, 700'ü ise Emniyet mensubu ve eşinden oluşuyor.

YERLİ HALK: İşte kendisini devrimci-demokrat olarak tanımlayan kesim de bu. Tunceli'de okullaşma oranı çok yüksek. Sınıflar 20-25 kişilik. İki özel okulu var. Ama 4 ay önce şehrin tek sineması kapanmış. Potemkin Zırhlısı gibi politik sinema örnekleri üstelik bedava gösterime konduğu halde kimse gitmeyince sinemaya kilit vurulmuş.

Sanayi ve istihdam içler acısı

Tunceli ilinde bulunan sanayi tesislerinin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. AKP adayı Cihan Açıkgöz ve ailesinin sahip olduğu un fabrikasında 10 kişi çalışıyor. Feniş Ticaret'e ait Tuğla fabrikası inşaat sezonunda çalışıyor ve 15 kişi istihdam ediyor. Bal paketleme fabrikasıyla, Munzur Su şişeleme tesisinde de 10'ar kişi çalışıyor. Küçük sanayi sitesi de en çok 2-3 kişinin çalıştığı atölyelerle dolu. Bu durumdaki Tunceli'nin Sanayi ve Ticaret Odasının 650 üyesi var. Başkanı ise beyaz eşya bayii Yusuf Cengiz.