Amerika'da Resmi Dil Tartışmaları

Amerika'da Resmi Dil Tartışmaları

Amerika'nın Georgia eyaleti önümüzdeki yıl İngilizce'yi resmi dil ilan edecek. Amerika'nın resmi dili yok. Değişikliği destekleyenler halk desteğine sahip olduklarını söylüyor.

Amerika'nın Georgia eyaleti önümüzdeki yıl İngilizce'yi resmi dil ilan edecek. Amerika'nın resmi dili yok. Değişikliği destekleyenler halk desteğine sahip olduklarını söylüyor. Anayasa değişikliğine karşı çıkanlarsa, bunu göçmenlere karşı atılmış yeni bir adım olarak görüyor ve ekonomiye zarar vereceğini savunuyor.

Amerika Nüfus Dairesi'ne göre Georgia eyaletinin başkenti Atlanta'da yaşayanların yüzde 10'u evlerinde İngilizce konuşmuyor. Buna rağmen bazı milletvekilleri Georgia yasalarını değiştirerek İngilizce'yi resmi dil ilan etmek istiyor. Eyalet milletvekili Cumhuriyetçi Partili Tim Bearden resmi yazışmaların sadece İngilizce olarak yapılmasını istiyor.

Bearden, "Biz göçmenlerden oluşan bir ülkeyiz. Ama Başkan Roosevelt'in de dediği gibi tek bayrağımız var ve en büyük ortak yanımız İngilizce konuşmamız." diyor. 1996 yılında Georgia Meclisi resmi dilin İngilizce olmasını öngören bir yasa çıkardı. Ancak anayasa değiştirilmediği için resmi yazışmaların sadece İngilizce olarak yapılması şartı getirilmedi. Tim Bearden'ın hazırladığı anayasa değişikliği paketinin referandum yapılarak halk tarafından da onaylanması gerekiyor. Şu ana kadar 30 eyalet İngilizce'yi resmi dil ilan etmiş durumda ama sadece 7'si anayasasını değiştirdi.

Georgia'nın başkenti Atlanta göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bir yer
Bearden'a göre halkın yüzde 71'i bu değişikliği destekliyor. Ancak, anayasa değişikliğine karşı çıkanlar da var. Örneğin, Gwinnet İlçesinde yaşayanların yüzde 16'sı Latin Amerika kökenli. Bu ilçede resmi yazışmalar, başvurular, devlet dairelerindeki konuşmaların bir kısmı İspanyolca yapılıyor. Georgia Üniversitesi'ne göre Latin Amerika kökenliler Georgia eyaletinde 12 milyar 400 milyon dolar harcama yaptı. Yani Latin kökenlilerin ekonomiye katkısı büyük. Latin Amerikalı sivil toplum kuruluşu yetkilisi Jerry Gonzalez, resmi dilin İngilizce olarak belirlenmesinin devletle çalışan Latin Amerika kökenli işletmecilere zorluk çıkaracağı görüşünde.

Pew Araştırma Merkezine göre ise Latin kökenli göçmenlerin dörtte biri "iyi" düzeyde İngilizce konuşamıyor. Gonzalez, anayasa değişikliğinin bu kesimi hedef aldığını söylüyor. Gonzalez şöyle konuşuyor: "Bu iyi bir siyasi karar değil, sembolik bir şey - eyalette görülen göçmen karşıtı havaya katkıda bulunuyor."

Konu Amerika'da başkanlık seçim kampanyasında da gündeme geldi.
Cumhuriyetçi Fred Thompson, "asimilasyon"u teşvik için, Amerika'nın resmi dilinin İngilizce olmasını desteklediğini söylüyor. Ancak diğer kesimler, böyle yasa değişikliklerinin asimilasyona değil, izolasyona yol açacağını savunuyor. 

voanews