Anayasa Değişikliği Gündemde
Başbakan Erdoğan, Anayasa değişikliğini gündeminin ana maddesine oturttu. Anayasa Mahkemesi'de konuyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.
Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesinin 47. kuruluş yıldönümünde bir konuşma yaptı.
İşte konuşmada öne çıkan başlıklar:
"Anayasal alanda güncellenme ihtiyacı aşikar hale gelmiştir"
"Hukuk normlarımızı çağdaş dünyanın gereklerine uygun hale getirmemiz zorunludur"
"Adaletin sağlanmadığı bir toplumda kalkınmadan söz edilemez"
"Demokrasi ile hukukun çatışması düşünülemez."
"Modern toplumlarda değişim müzakerelerle şekillenir."
"Anayasa mahkemesi günümüzün gereklerine cevap veremiyor. Bunu son üç Anayasa Mahkemesi başkanı da söyledi"
"Bu konuda değişiklik yapılması gerekiyor"
ANAYASA DÜZENLEMESİNE GİDİLMELİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Anayasa Mahkemesi'nin 47. kuruluş yıldönümü töreninde konuştu.
"Hükümet olarak daha çağdaş bir adalet için çalıştık. 170 noktada yeni adalet sayısı yapma çalışması yaptık. Hukukun en hızlı şekilde tecelli etmesine katkıda bulunmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hükümet olarak sorumluluğumuz adaletin tecellisine en iyi biçimde yardımcı olmaktır.
Anayasa Mahkemesi hukuk sistemimiz ve Cumhuriyeti'mizin en köklü kurumlarından biridir. Anayasalar bir toplumun ortak değerlerini ele alır. İnsan hak ve hürriyetleri gibi temel alanlarda katettiğimiz mesafeler bazı anayasal dsüzenleme taleplerinin doğpmasını da sağlamaktadır. Siyasi partilerimizden, Yargoıtaya geniş bir toplumsal kesimde acil bir anayasal düzenleme talepleri doğduğu aşikardır. Türkiye dünyanın taşrasında yaşayan, çağdaş dünyanın gerisinde kalan bir ülke değildir. Türkiye ekonomisi büyüyen, küresel rekabet gücü artan gelişmiş ülkelerdeki çağdaş hukuk normlarına ayak uyduran bir ülkedir. Bugün ne birinci ne de ikinci dünya savaşının şartları vardır. Küreselleşmenin her gün daha güçlü biçimde kendini hissettirdiği bugünde hukuk normlarını da çağdaş dünyaya uydurma zorunluluğu vardır. AB katılım süreci de bu yolu gerekli kılmaktadır. Hukuk geliştikçe, toplum da gelişir. Geçmişte net biçimde ortaya çıkmıştır. Hukuk toplumun önünü açan bir rol üstlenmiştir. Anayasal ve yasal zemini güçlendiren bir özellik taşımaldır.
Anayasa Mahkemesi'nin mevcut yapısının günümüzde eksik kaldığı yönünde düşünceler son günlerde konuşuluyor. Mevcut yasanın değiştirilmesinin, en başta Anayasa Mahkemesi için yararlı olacaktır.Türkiye'nin daha çağdaş bir ülke haline gelmesine zemin hazırlamalıdır. Hukukun toplumun önünü açması ülkemiz ve milletimiz için hayati önemi vardır. Adaletin sağlanmadığı bir toplumda kalkınmadan sözedemeyiz. Ülkemiz, laik, sosyal, demokratik ve hukuk devleti olarak adlandırılmaktadır. Bu 4 temel nitelik birbirini tamamlar. Bu değerleri her türlü tartışmanın üzerinde tutmalıyız. Demokrasiye, laikliğe ve hukuka sahip çıkmalıyız. Uluslararası kamuoyunda Türk yargısını örnek bir konuma yükseltmek hepimize düşen bir görevdir. Ancak hukukçularımız ve siyasi partilerimize bu konuda daha çok iş düşmektedir. Hukuk ve siyasetin çatışması düşünülemez. Her ikisi de birbirini zenginleştirir. Mevcut yapının değiştirilmesi Anayasa Mahkemesi tarafından olumlu sonuçlar doğuracağı görülmektedir. Ama değişiklikle ilgili farklı görüşler olduğunu biliyoruz. Biz her görüşün yapıcı biçimde ele alınmasından yanayız. Bu demokratik müzakere ve yapıcı eleştirilerle ele alınmalıdır. Türkiye son birkaç yılda demokratikleşme yolunda büyük mesafeler katetti. Türkiye'yi hak ettiği sdaygın konuma yükselktmek için eli,nden geleni yapan milletimiz de çalışmalarını devam ettirecektir. Milletçe cumhuriyetimizin çağdaşlaşma hedefleri yolunda devam edeceğiz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz yeni Anayasa Mahkemesi binamızın hayırlı olmasını diliyoruz."