Anayasa Değişikliğinde Başörtüsü Yok
Başbakanın yeni anayasa için talimat verdiği AKPli hukukçular, değişikliğin kapsamını 10-12 maddeye çıkarmakta anlaştı.
Değişiklik paketinde başörtüsü yok, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarının yargı denetimine açılması var.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine AKP'li hukukçu kurmayların anayasa değişiklik önerilerini belirlemek için başlattıkları çalışmada sürpriz bir gelişme yaşandı. Kurmaylar, paketin 10-12 maddeyi kapsayacak boyutta genişletilmesini, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi ile Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına yargı yolunu açacak değişikliğin de yapılmasını benimsedi.
Erdoğan'ın talimat doğrultusunda önceki gün Meclis'te Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa ve Adalet komisyonları başkanları Burhan Kuzu, Ahmet İyimaya ve AKP Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ'ın katılımıyla ilk toplantı yapıldı. Buna göre , Tombudsmanlık, bireysel başvuru hakkıürkiye milletvekilliği ve parti kapatmaları zorlaştıracak Venedik Kriterlerinin anayasaya yazılması AKP paketinde yer alacak ve değişiklik önerileri dört maddeyle sınırlı kalmayıp, 10-12 maddelik bir paket olacak.
Yargı denetimine açılsın
AKP'liler toplantıda ayrıca YAŞ kararlarını yargı denetimine açacak değişikliğin de anayasa değişiklik paketine alınmasını benimsedi. YAŞ kararları, özellikle Abdullah Gül ve sonrasında Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı dönemlerindeki ihraçlara şerhleri nedeniyle AKP döneminin en önemli tartışma konusunu oluşturuyor. Ancak AKP'li kurmaylar, değişiklikleri tüm partilerin uzlaşmasıyla Anayasa Mahkemesi'ne gitmeksizin gerçekleştirmek istediklerini vurguluyor. Bu nedenle AKP, muhalefet edilmesi durumunda YAŞ konusunda ısrarcı olmayacak.
Pakette Erdoğan'ın önceki gün Anayasa Mahkemesi'ndeki törende verdiği mesaj doğrultusunda Yüksek Mahkeme'nin üye yapısının değiştirilmesi de yer alacak. MHP, daha önce bu konudaki bir değişikliğe destek vereceğini açıklamıştı.
Başörtüsü konusu yok
Kurmaylar toplantısında başörtüsü konusu, "uzlaşmayı engelleyici" bir durum olarak pakete alınmazken, AKP'nin pakete alacağı önerilerin gerekçesi de şöyle ifade edildi: "Asla ideolojik bir değişiklik olmayacak, mutlaka uzlaşmayı yansıtacak. Diğer partilerin kesinlikle istemediği öneriler paketten çıkabilir. Değişikliklerde ölçütler, AB süreci, insan hakları, temel hürriyetler, demokratikleşme ve hukuk devleti olmalı."