"Anayasa'da laikliğin açık bir tanımı yok"
Babacan " Tanımın olmamasına karşın, Anayasa Mahkemesi'nden, partimizin eylemlerinin laik olup olmadığı hakkında yargıda bulunması isteniyor'' dedi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan ''Anayasamızda laikliğin ne olduğuna ilişkin açık bir tanımın olmamasına karşın, Anayasa Mahkemesi'nden, partimizin eylemlerinin laiklik kavramıyla uyum içinde olup olmadığı hakkında yargıda bulunması isteniyor'' dedi.
Dışişleri Bakanı Babacan, AK Parti'nin ve hükümetin, çok güçlü bir meşruiyet zemini üzerinde hareket ettiğini söyledi.
ABD ziyaretini sürdüren Babacan, ABD'nin ulusal kamu radyosu NPR'a verdiği demeçte, Türkiye'deki iç siyasi gelişmeler, Irak'ın kuzeyindeki durum dolaylı İsrail-Suriye görüşmeleriyle ilgili soruları yanıtladı.
Hükümetin gerçekleştirdiği reformları ve Türkiye'nin büyük birdönüşümden geçmekte olduğunu anlatan Babacan, "Türkiye, İslam, demokrasi ve laikliğin bir arada var olabileceğini giderek daha fazla kanıtlamaya çalıştığımız bir ülke" dedi.
Babacan, "AK Parti, muhafazakar ve demokrat bir parti. Biz gelenekler, etik, aile, ahlak, din konularında duyarlıyız ve bunu yüksek sesle dile getiriyoruz. Partimiz, ayrıca Türkiye'de gerçek birdemokratik sistemi destekliyor. Türkiye'de ayrıca laik bir sistemi dedestekliyoruz, bu da dinle devletin kesin bir çizgiyle birbirindenayrılması anlamına geliyor. Biz, laikliğin, dini özgürlüklerle ilgiliolduğuna da inanıyoruz" diye konuştu.
Bakan Babacan, "Anayasamızda laikliğin ne olduğuna ilişkin açık bir tanımın olmamasına karşın, şimdi Anayasa Mahkemesinden, partimizin eylemlerinin laiklik kavramıyla uyum içinde olup olmadığı hakkında yargıda bulunmasıisteniyor. Anayasa Mahkemesi, bu konuda nihai söze sahip. Sonucu beğenelim veya beğenmeyelim, bu nihai bir karar olacak ve uygulanacak" ifadesini kullandı.
NPR'ın sunucusu Robert Siegel'in, "yani nihai karar iktidar partisinin kapatılması yönünde olursa, parti buna uyacak diyorsunuz, parti bunu protesto etmeyecek veya kararı sokaklara taşımayacak veya benzer bir şey yapmayacak, öyle mi?" diye sorması üzerine Babacan, "Biz, iktidar partisi ve aynı zamanda hükümet olarak, çok güçlü bir meşruiyet zemini üzerinde hareket etmeliyiz ve öyle hareket ediyoruz. Hukuk devletine uymalıyız" dedi.
Babacan sözlerine, "Ayrıca Türkiye'de güçler ayrımına, yargının bağımsızlığına çok dikkat etmeliyiz. Mahkemelerimizin güvenilirliğini de korumalıyız" diye devam etti.
PKK ile mücadele
Bakan Babacan, Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı mücadelesini sürdürdüğüne işaret ederek, "ABD ve Türkiye, bu terör örgütüne karşı askeri operasyonlarımızı gerçekleştirdiğimizde güçlü ve çok yakın şekilde işbirliği yapıyor. Bu operasyonlar, Irak'taki Amerikan kuvvetleriyle koordine ediliyor. Bu operasyonlar İran sınırına yakın gerçekleştiğinde, Türk ve İran silahlı kuvvetleri arasında haberleşme yapılıyor, çünkü teröristler, İran-Irak sınırına çok yakın yerlerde bulunuyor" dedi.
ABD'nin buna bir itirazının olup olmadığının sorulması üzerine Babacan, "ABD, bize güçlü destek veriyor" ifadesini kullandı.
Babacan, İsrail-Suriye dolaylı görüşmelerinin gelecek hafta Türkiye'nin evsahipliğinde yeniden başlayacağının hatırlatılması ve bunun ne zaman doğrudan müzakerelere dönüşebileceğinin sorulması üzerine, iyi bir başlangıç yapıldığını belirterek, "önemli bir ilerleme kaydedilene kadar dolaylı görüşmeler devam edecek ve iki taraf da doğru zamanın geldiğini düşündüğünde, doğrudan görüşmeler başlayacak" şeklinde konuştu.
CNN