'Ankara Hızlı Davranmazsa Türkiye Darmadağın Olur'
Suriye bağlamında Rusya-İran-Türkiye ittifakı tartışmaları yaşanırken, bölgedeki son gelişmeler ne anlama geliyor? Sputnik'ten Ceyda Karan, Gazeteci-Yazar Hüsnü Mahalli ile konuştu.
Demokratik Suriye Güçleri'nin Haseke'de kontrolü almasını değerlendiren Hüsnü Mahalli'ye göre; ABD, bölge ülkelerinin işbirliğine karşı Kürtleri ortaya sürüyor. Ankara-Moskova-Tahran ekseni için Erdoğan'ın Tahran ziyaretini beklemek gerektiğini söyleyen Mahalli, "Ankara hızlı hareket etmeli. Yoksa Türkiye'nin ne hale geldiğini herkes görecek" dedi.
Ankara'nın bir yanda Rusya ile işbirliğini hızlandırıp bir yandan İran’la ilişkileri geliştirdiği bir dönemde, Suriye’de dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. Ankara destekli 'muhalif' grupların Karkamış üzerinden Cerablus’a operasyona hazırlandığı haberleri gelirken, ABD’nin sahadaki en sıkı müttefiki YPG’nin ağırlıkta olduğu Demokratik Suriye Güçleri ise Suriye ordusu ve milis güçlerini Haseke’den çıkartmak için kolları sıvadı. Suriye ordusu Haseke’yi ilk kez bombalayarak yanıt verirken, YPG için ilk kez ‘PKK’ atfı yapıldı.
Suriye bağlamında Rusya-İran-Türkiye ittifakı tartışmaları yaşanırken, bölgedeki son gelişmeler ne anlama geliyor? Sputnik'ten Ceyda Karan, Gazeteci-Yazar Hüsnü Mahalli ile konuştu.
'HASEKE, İRAN VE RUSYA YAKINLAŞMASINA BİR TEPKİ'
Haseke'de yaşanan çatışmaları ‘beklenmeyen bir gelişme’ olarak yorumlayan Mahalli, bölgenin hem IŞİD’in kalesi Rakka’nın hemen üstünde olması hem de Kürtlerin başkent ilan etmek istemesinden ötürü önemli olduğunu söyledi.
Mahalli’ye göre, ABD, Türkiye’nin İran ve Rusya ile olası yakınlaşmasına bir tepki olarak müttefiki olan Kürtlerin belirleyiciliğindeki YPG’yi harekete geçirdi. Mahalli, Suriye bağlamında bir Ankara-Tahran-Moskova ittifakı olup olmadığının yanıtını görebilmek için ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ankara ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beklenen Tahran ziyaretini beklemek gerektiğinin altını çizerek şu yorumu yaptı: "Türkiye samimiyse İran ziyareti sonrası bu çok net gözükecek. O zaman ABD’liler bölgede çuvallamış olacak. ABD bu çuvallamanın öncesinde Kürtleri harekete geçirerek bir ön adım atmış oluyor" yorumunu yaptı.
'SURİYE'YE BAKARKEN IRAK'I GÖZARDI EDEMEYİZ'
Suriye’de yaşanan gelişmeleri Irak’tan bağımsız okumanın doğru olmayacağını belirten Mahalli, geçen hafta Peşmerge’nin Irak ordusuna rağmen Musul’da bağımsız giriştiği operasyonlara dikkat çekti:
"Suriye’yi konuşurken bir noktayı hep gözardı ediyoruz. O nokta Irak. Geçen hafta Barzani’ye bağlı Peşmerge güçleri Musul’un doğusunda hareketi geçti ve küçük köyleri IŞİD’den aldı. Üstelik bunu Irak ordusunun uyarılarına rağmen yaptı. Zira ordu Musul’a yönelik bir operasyon hazırlığı içinde. Fakat Peşmerge, Irak ordusu ile hareket etmeden, fırsat bu fırsat, o köylerde de Kürtler yaşıyor diyerek birkaç köyü işgal edip Kürdistan’a bağlama hevesindeydi. Onların Fransız ve ABD’li danışmaları olduğunu hepimiz biliyoruz. Hem ABD’lilerin varlığı, hem İran’ın oradaki etkinliği, hem de Irak’ın Suriye’nin komşusu olması ve İran’ın malzeme uçaklarının Irak’tan kalkması itibarıyla Irak faktörü çok önemli.”
'PYD VE YPG İÇİN TARİHSEL BİR BİR HATA OLUR'
Rusya ve İran’ın PYD’nin şimdiye dek Şam ile olan dostluğunun garantörü olduğunu söyleyen Mahalli, "PYD’lilerin ABD’yi tercih etmesi tarihsel bir talihsizlik. Bugün Salih Müslim’in bazı açıklamalarını gördüm ve açıkçası hiç sempatik değildi. PYD ve YPG eğer koşullardan yararlanarak Suriye’de bir şeyler yapalım düşüncesindeyse her şeyi, büyük bir kırımı göze almış demektir. Bunu hem Türkiye, hem Suriye, hem de Irak açısından söylüyorum. Bu tarihsel bir yanlışlık olup bunun telafisi mümkün değildir. Tarihte de bunun örnekleri görülmüştür. ABD’liler bölgede hep kazık atmışlardır. Destek alırsın, konuşursun, silah alırsın, bunlar başka şeyler. Ancak ABD’liler hep söyler ya ‘Suriye’de bir B planımız var’ diye. Belki de B planları bu. Ama bu blöf olsun, gerçek olsun Kürtleri kırıma sürmek istiyorsa o başka bir şey. Bu endişeyi de taşıyorum” tespitinde bulundu.
'HEDEF BAŞINDAN BERİ TÜRKİYE'
Tahran-Moskova ile anlaşmanın Ankara için ‘okları üzerine çekmek’ anlamına gelip gelmeyeceğini sorusuna “Hedef zaten Türkiye” yanıtını veren Mahalli, “Suriye, Irak bunlar dandik ülkeler. Batı’nın esas büyük oyunları bağlamında da Kürtler bağlamında da hedef Türkiye” dedi ve şu tespiti yaptı: “Suriye’de 3, Irak’ta 8 milyon Kürt varsa bu Türkiye’de 15-20 milyon. IŞİD konusunda da İslamcıların hedefinde Türkiye var. Beş yıldır Arap Baharı vesilesiyle her türlü islamcı grupla iç içe girmiş İslamcı söylemleri olan bir parti. Suudiler zaten nefret eder AKP’den. Bu tarihsel bir meseledir. Hele hele bu işi anlamazsanız, danışmanlarınızda iş yoksa, size yol gösterecek kimseniz yoksa, öngörüleriniz doğru çıkmazsa oturup ‘Yeter, bu kadar yanlış yaptık. Artık hızlı davranmamız gerekir’ demeniz gerekir.”
'ENDİŞEM TÜRKİYE’NİN DARMADAĞIN EDİLMESİ'
AKP iktidarının çözümü hızlı davranmakta araması gerektiğinin altını çizen Mahalli, “Eğer ABD seçimlerini bekleyeceklerse Türkiye’nin ne hale geleceğini herkes görecek. Öyle bir endişe taşıyorum ki, Türkiye darmadağın edilecek. Dört ay bekleyeceklerse eğer neler yaşanacak bu coğrafyada görecekler. Eğer Batı kafasına koymuşsa ve bu oyun böyle oynanıyorsa —ki bunu Haseke’ye bakarak söylüyorum- herkes görecek ne olacağını. Bu coğrafya böyle bir coğrafyadır. Herşey bir günde tepetaklak olur. Yarın öbür gün Haseke’den çok büyük bir kalkışma olursa ya da Suriye uçakları orada beş bin insanı öldürürse bunun kontrolünü kim sağlayacak? PKK ayaklanıp, halk ayaklanması çağrısı yaparsa bunu kim durduracak? Irak ne olacak? Yani karşı taraf kafasına koymuşsa bunu yapar. Biz bu coğrafyada bunları gördük. Irak’ta ABD işgalinden bu yana neler yaşandı. Ama kim hatırlıyor? Suriye de böyle olsun. Türkiye de.. Kimin umurunda ki? Batı’nın böyle bir hesabı yok" uyarısı yaptı.