Annapolis'ten Çözüm Çıkmaz
Uzmanlar; Annapolis’te dün başlayan 'Ortadoğu Barış Konferansı’ndan çözüm çıkmayacağı görüşünde...
ABD’nin Annapolis şehrinde, 49 ülkenin katılımıyla dün başlayan Ortadoğu Barış Konferansı sürüyor. Üç gün sürecek konferansa katılan Arap ülkelerinden 16’sı İsrail ile masaya oturmaya hazır olduğunu açıkladı.
Oslo, Camp David’ten sonra Ortadoğu barışı için ileri bir adım olarak nitelenen Annapolis Konferansı'nı protesto eden Hamas ise toplantıya tepkili. Konferansın sonunda alınacak kararların kendilerini bağlamayacağını açıklayan Hamas, direnişe devam mesajı verdi. Konferansı değerlendiren uzmanlar ise, Annapolis’in abartıldığını düşünüyor.
ÇÖZÜM ZOR GÖZÜKÜYOR
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı “Bu gibi toplantılar barış ümitlerini yeşertir ama çözüme ulaşılmaz” dedi. İsrail’in kendi istediği barış şartları dışında herhangi bir şartı kabul etmesinin imkansız olduğunu belirten Bağcı, “ABD, İsrail’e karşı doğrudan tavır alan bir ülke değil. Toplantı İsrail’in beklentilerini yerine getirecekse, ABD ancak o zaman destek verir” dedi. Bağcı, Suudi Arabistan ve Suriye gibi ülkelerin, görüşmelerde önemli ağırlıkları olduğunu da kaydetti. Arap Birliği’nin kilit rol oynayabileceğini belirten Bağcı “Tarafların bir araya gelmeleri önemli ama nihai çözüm zor.” ifadelerini kullandı.
OSLO VE CAMP DAVİD’E GÖRE ŞANSI DAHA AZ
Konferansı değerlendiren Ortadoğu uzmanı Mustafa Özcan da Annapolis’in şansını daha önce yapılan barış görüşmelerine göre daha az bulduğunu söyledi. İsrail ve ABD’nin umut pompaladığını belirten Özcan “Annapolis’ten çıkacak sonuç belli. Zirveden sonra İsrail ve Filistin masaya oturacaklar. Anlaşamadıkları yerlerde de Amerika devreye girecek” dedi. 1993 Oslo, 2000 Camp David, ve Taba süreçlerini hatırlatan Özcan, “Olmert hükümeti toprak karşılığı barış yapabilecek durumda değil. Bu açıdan Annapolis Konferansı’nın şansı diğerlerine göre daha az.” tespitinde bulundu.
İSRAİL, BÖLGESEL YALNIZLIĞINI KIRMAK İSTİYOR
ABD ve İsrail’in makyaj yaptığını belirten Özcan, Olmert’in barış istemediğini, barış adı altında kendi iktidarını güçlendirdiğini söyledi. Olmert hükümetinin manevra alanı olmadığını kaydeden Özcan, Filistin meselesi üzerinden Bush ve Olmert’in prim yapmaya çalıştığını belirtti. Zirveye katılan arap ülkelerinin sayıca çokluğunu da değerlendiren Özcan, “İsrail, Arap ülkeleriyle barış yapmadan, toprak vermeden, ilişkileri normalleştirmek istiyor. Bunun için de bu toplantıyı fırsat olarak görüyor” dedi.
CİDDİ BİR SONUÇ ÇIKMASI ZOR; AMA İMKÂNSIZ DEĞİL
Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban H. Çalış da Annapolis’i Türkiye’nin dış politikada aktif olduğu bir dönemde Türkiye’nin yapabileceklerini görmek açısından önemli bir toplantı olarak gördüğünü söyledi. Çalış, “İsrail-Filistin sorununun çözümü Ortadoğu’da büyük bir rahatlama meydana getirir” dedi. Bush’un giderayak, Amerika'nın bozulan imajını düzeltmeye çalıştığını da belirten Çalış, Annapolis’in Amerika için ciddi bir fırsat olduğunu ifade etti.
Vakit