Arap Coğrafyasında Seçim Yılı 2014
Halk ayaklanmalarının yaşandığı Tunus, Mısır ve Libya ile iç savaşın sürdüğü Suriye'nin de aralarında bulunduğu 8 Arap ülkesi, 2014'te yapılacak seçimlere hazırlanıyor.
Arap baharı ülkeleri" olarak adlandırılan ve dikta rejimlerin devrilmesine sebep olan halk ayaklanmalarının ilk yaşandığı Tunus, Mısır ve Libya'nın yanı sıra Suriye, Irak, Lübnan, Cezayir ile Moritanya'da 2014 yılı içinde seçim bekleniyor.
"25 Ocak Devrimi"nin ardından seçimle iş başına gelen yönetimin, 3 Temmuz 2013'te darbeyle görevinden uzaklaştırıldığı Mısır'da belirlenen yol haritasında, 2014'te parlamento seçimlerinin ardından cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması öngörülüyordu. Ancak geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un talimatıyla cumhurbaşkanlığı seçiminin parlamento seçimlerinden önce yapılması kararlaştırıldı.
Darbenin ardından kurulan hükümetin istifa ettiği, darbe karşıtı gösterilerin sürdüğü Mısır'da, henüz tarihi açıklanmayan cumhurbaşkanlığı seçimleri büyük önem taşıyor.
Darbe sürecinin önemli aktörlerinden Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) liderlerinden Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi'nin adaylığını ilan ettiği Mısır'da, Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin adaylığını ne zaman açıklayacağı tartışılıyor. Eski genelkurmay başkanlarından Sami Annan'ın da cumhurbaşkanlığına aday olacağı belirtiliyor.
Esed'in görev süresi doluyor
İç savaşın yaklaşık 3 yıldır sürdüğü Suriye'de ise Devlet Başkanı Beşşar Esed'in görev süresinin temmuz ayında dolmasının ardından seçimlere gidilmesi bekleniyor.
Esed, daha önce yaptığı açıklamada, Suriye halkının talep etmesi halinde tekrar aday olacağını duyurmuştu. Suriye anayasasına göre, ülkede olağanüstü durumun olması ya da seçimlerin yapılamaması halinde mevcut cumhurbaşkanının görev süresi uzatılabiliyor.
Libya'da erken seçim ihtimali
Muammer el-Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarına son veren halk ayaklanmalarına sahne olan Libya'da, rejimin yıkılmasıyla sonuçlanan süreçte ülkeyi yönetmesi için geçici olarak Milli Genel Kongre (MGK) oluşturulmuştu.
Son 2 hafta içinde 2 kez darbe girişimiyle karşı karşıya kalan Libya'da erken seçim ihtimali üzerinde duruluyor.
Irak'ta seçim beklentisi
Çok sayıda kentinde şiddet olayları yaşanan Irak'ta ise ABD birliklerinin ülkeden çekilmesinin ardından yapılacak ilk parlamento seçimlerinin nisan ayında gerçekleşmesi öngörülüyor.
2014'te cumhurbaşkanlığı seçimleri ile genel seçimlere sahne olması beklenen bir diğer ülke ise Tunus.
Ulusal Kurucu Meclis'e bağlı Yasama Komitesi, adaylık yöntemi ile seçim kanunları üzerinde görüşmelerini sürdürüyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şefik Sarsar ise genel seçimlerin, yıl sonunda yapılmasını beklediklerini ifade etmişti.
Buteflika 4'üncü kez aday
Cezayirliler ise Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın dördüncü kez aday olacağı bildirilen seçim için 17 Nisan'da sandık başına gidecek.
Sağlık sorunları bulunan Buteflika'nın aday olma ihtimali üzerine ülkedeki 18 parti başkanı, adaylıktan çekildiklerini açıklamıştı.
Cezayir'de, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na yakınlığıyla bilinen Toplumsal Barış Hareketi Partisi, Nahda Hareketi, Adalet ve Kalkınma Cephesi, laik eğilime sahip Kültür ve Demokrasi İçin Birlik Partisi, muhalif Sosyalist Güçler Cephesi gibi siyasi partiler, seçimleri boykot edeceklerini açıklamıştı.
Lübnan ve Moritanya
Lübnan'da ise 25 Mart ila 25 Mayıs tarihleri arasında cumhurbaşkanlığı seçimi, 20 Kasım 2014'te ise genel seçimlerin yapılması öngörülüyor. Lübnan Millet Meclisi'nin görev süresi, Mayıs 2013'te 17 ay uzatılmıştı.
Aralık 2013'te genel ve yerel seçimlerin yapıldığı Moritanya'da ise temmuz ayında cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılması bekleniyor. Genel ve yerel seçimlerin birçok parti tarafından boykot edildiği ülkede, söz konusu partiler, şu ana kadar cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin tutumlarınaçıklamadı