Araplar, İsrail'in 'su ablukası' altında!

Araplar, İsrail'in 'su ablukası' altında!

İsrail Arapların su tedarik ettiği ülkelerle çeşitli anlaşmalar yaparak, Arap rejimlerini 'su ablukası'na aldı. Türkiye ve İran'la yeni su anlaşmaları yapmalıyız

Arap dünyasının her alanda karşılaştığı krizlerin ve felaketlerin gölgesinde, komşu ülkeler adeta Arapların su kaynaklarındaki paylarını düşürmek için barajlar inşa etme, nehir yataklarının yönünü değiştirme ve komplo kurma yarışına girmiş durumda. Şimdi Araplar belirgin bir su açığı yaşıyor; tehlikenin kaynağıysa, Arapların kullanıdığı suyun yüzde 67'sinin Arap vatanının sınırları dışından gelmesi. Bu durum Arapların su konusunda komşu ülkelerin kontrolüne boyun eğmesine yol açıyor.
İsrail de bunun farkında. Kendisinin su kaynakları yıllık 1,8 metreküpe varıyor. Bunun yüzde 60'ını da Araplardan elde ediyor. Dahası bir taşla birkaç kuş vurarak stratejik planlarını hayata geçirmeye başladı. Zira İsrail Nil havzası ülkelerini bu nehrin su paylarının yeniden dağıtılmasını istemeye teşvik etti. Bu durum öncelikle, en büyük Arap ülkesi ve nüfus bakımından ikinci en büyük Afrika ülkesi olan Mısır'a
zarar verecek. Siyonistler bu kışkırtmayla yetinmeyip, Etiyopya'nın Nil üzerindeki baraj projelerini de destekledi. Nil nehri, Mısır ve Sudan'da pamuğun ve bazı stratejik ürünlerin hayat damarıdır.
Afrika-Arap kanadında durum böyleyken, Asya kanadına bakalım.
İsrail, Irak ve Suriye'nin hayat damarı olan Dicle ve Fırat'ın kaynağının bulunduğu Türkiye'yle bir yandan
kendi su ihtiyaçlarını gidermek, diğer yandan da Türkiye'nin iki Arap komşusu Suriye ve Irak'ın su paylarını etkilemek amacıyla büyük miktarda su satın alımı anlaşması yaptı. Dahası, Iraklıların ve Suriyelilerin tehlikeli bir su krizi yaşaması için Türkiye'nin baraj ve sulama projelerini destekledi.
İsrailliler komşu ülkeler nezdindeki girişimleriyle yetinmedi, Ürdün nehirleri Banias, Hasbani ve Litani'yi de çaldılar. İsrail'in amacı, Arap dünyasını, yani en yoğun nüfuslu ülkeleri su ablukası altına almak. Bu durum Arapların İran ve Türkiye'yle işbirliği yapıp su haklarını korumak için kapsamlı bir plan belirlemesini, suyun kullanımı ve idare için para harcamalarını gerektiriyor. Bugünkü durum iyi anlaşılmazsa gelecek daha kötü olacak. (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Haliç, 6 Nisan 2010)

Semir Said

Çeviri: Radikal