Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Arif Hikmet Güner

Aslında bu yazıyı 12 Aralık’ta yazmam gerekiyordu ama gündem o kadar yoğundu ki..

Peki, konu neydi ve niçin 12 Aralık..

Arif Hikmet Güner adını duydunuz mu bilmiyorum. İşte o zat, 1975 yılında Hac vazifesini yerine getirmek için gittiği S.ArabistanMekke-i Mükerreme’de 12.12.1975 tarihinde Hakk’ın rahmetine kavuştu ve kutsal topraklara defnedildi. Yani bundan 40 yıl önce aramızdan ayrılmış. Daha doğrusu 2015’de vefatının 40. yılı olacak..

Kim bu Arif Hikmet Güner derseniz; 16.8.1923’de Rize Derepazarı Yanıktaş köyünde doğmuş. Babası Faik Güner, Deniz Yolları’nda memur. Anne Ayşe Güner ev hanımı. 2 erkek, 1 kız, 3 kardeşin en büyüğü. İlkokuluRize’de okumuş. Sonra ailesiyle birlikte İstanbul’a gelmişler.

Ortaokul ve liseden sonra İstanbulÜniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirmiş..

Askerlik sonrası bir süre serbest ticaretle uğraşmış.  Ankara’da demir alıp satmış. 

Belediye Meclisi üyeliği ile siyasi hayatı başlıyor.

1960’da evleniyor. 1 Erkek, 1 kız çocuğu oluyor.

1961 yılında Adalet Partisi’nden Rize Milletvekili, 1964’deKırklareliMilletvekili seçiliyor.

1968 sonrası özel şirkette proje müdürlüğü yapıyor.

1973’te Merkez Bankası’nda Yönetim Kurulu Üyesi oldu.

Bu biyografide bir ayrıntı eksik.. AP’den milletvekili olduğu yıllarda aynı zamanda MKYK ya da GİK üyesi.. Parti içinde Demirel ve Bilgiçkanatlarının parti içi mücadelesi var..

Hasan Aksay da Türkiye’nin en genç milletvekili.. Ankara Üniversitesiöğrenci lideri. İlahiyatçı.. Hasan Aksay da parti yönetiminde.. Arif Hikmet Güner, Hasan Aksay’a özel bir ilgi gösteriyor.. Sık sık bir araya geliyor, toplantılarda yan yana oturuyorlar..

Demirel, Masonik çevrelerin desteklediği bir isim. Bilgiç; sağcı, milliyetçi, antikomünist ve muhafazakâr kesimin desteğini almaya çalışıyor..

Bir gün yine parti yönetiminde Bilgiç ve Demirel arasında tartışma yaşanıyor.. Öğleden önce başlayan toplantı, ikindi vakti yaklaşmış hâlâ devam ediyor ve kimsenin namaza çıktığı yok.. Güner ve Aksay birlikte ayrılıyorlar salondan ve namaza gidiyorlar.. Namaza giderken de kendi aralarında konuşuyorlar: “Ya hu bunların arasında namaz kılan kimse yok, o zaman bizim bunların arasında işimiz ne!

Meclis’te namaz kılan kaç milletvekili var ve bunlar kim? Bunu tesbit edip onlarla bir araya gelmek için sözleşirler..

Meclis’te bu iki kişi dışında düzenli namaz kılan 2 kişi daha vardır.. Yeni Türkiye Partisi’nden  Süleyman Arif Emre, Millet Partisi’nden emekli Tabip Albay Fehmi Cumalıoğlu..

İlk kez, dindar insanların kendi siyasi partilerini kurma fikri Güner-Aksayarasındaki diyalogda telaffuz edilir.. Ne sağda, ne solda, Hak yoldaolunacaktır. “Kör dünyanın göbeğine tek yol İslam” yazılacaktır..

Bu ikilinin fikrini açtıkları diğer ikili bu iki isimdir ve dört kişi olmuşlardır.. Bunlar kendi aralarında bir evde buluşurlar.. Sanırım Yeni Ortam gazetesi ya da Yeni Gazete mi, biri olayı manşetten duyurur: Meclis’te irticai örgütlenme! Bu arada, ünlü bir masonun yolsuzluğu ile ilgili meclise bir soru önergesi vermiştir bu kişiler. Kızılca kıyamet kopar..

Bu sürecin sonunda Milli Nizam Partisi kuruldu. Ardından Milli Selamet Partisi, Refah Partisi.. Öyle devam edip gitti.. Bugün SP’nin yanında AK Parti de bu geleneğin devamı olarak hayat buldu..

Arif Hikmet Güner adı bugün pek bilinmese de, bu siyasi hareketin ilk iki isminden biri.. 40 yıl sonra onun vefatının yıldönümünde o kişiyi anmak istedim..

1923 yılında doğduğuna göre, Cumhuriyetle yaşıt.. Doğumunun üzerinden90 küsur yıl geçmiş..

Necip Fazıl’ın ‘7 güzel adam’ının hatırlanması güzel. Osman Yüksel Serdengeçti’yi, Nureddin Topçu’yu, Osman Turan’ı, Ali Fuat Başgil’i, Eşref Edip’i de anmalıyız.. Bu güzel insanların hatıralarını canlı tutmalıyız ki, insanlar örnek alsınlar..

Hasan Aksay’ın Arif Hikmet Güner’le ilgili anlatacak çok şeyi olmalı..

Fehmi Cumalıoğlu’nu da nerede ise unuttuk..

Bu insanlar o günlerde rant devşirmek için meydanlarda değildi, risk alarak meydanlara çıkıyorlardı.. Zor zamanlarda meydanlardaydılar..

Bu gün mukaddesat temelli siyaset yapan herkesin Arif Hikmet Güner’e,Fehmi Cumalıoğlu’na borcu var.. Aynı kervanda yer alan daha nice isimsiz kahramanlar var.. Onların hepsini rahmetle anıyorum.. Selam ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1479 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar