Ay Macerasının Bilinmeyenleri

Ay Macerasının Bilinmeyenleri

Bu ay insanoğlunun aya ilk ayak basışının 40. Yılı. Craig Nelson'ın araştırması boyunca Apollo 11 hakkında az bilinen 10 gerçeği anlatıyor...

Popular Science dergisi, Nelson'ın araştırması boyunca Apollo 11 hakkında az bilinen 10 gerçeği paylaştı. İşte o gerçekler...

1. Apollo'nun Satürn roketleri, 45 kg şarapneli 5 km uzaklığa fırlatabilmek için yeterli yakıta sahipti. NASA, kalkışta bunların patlama olasılığını inkar etti. NASA, uzay aracının kalkışını izlemeye gelen VIP misafirlerini fırlatma rampasından 5,6 kilometre uzağa yerleştirdi.

2. Apollo bilgisayarları, cep telefonundan daha az işlem gücüne sahip.

3. Apollo 11'in hidrojen gazlı filtreleri çalışmadı. Bu arada, astronotların sıfır yerçekiminde nasıl tuvalet yapacakları hesaplanmadı. Uzayda büyük tuvaleti yapmak çok zordu, hiç yoktan bir astronot ishalden korunmaları için tüm görevini anti-ishal ilacı için harcadı.

4. Apollo 11'in ay kapsülü Eagle yörüngeden ayrıldığında kabinin basıncı tümüyle boşaltılmamıştı. Şampanya tıpasının fırlaması eşit şekilde gaz yanmasıyla sonuçlandı. Modülün rampasını hedefin 6,5 km uzağa fırlatıldı.

5. Astronot Neil Armstrong, Eagle'ı indirerek neredeyse yakıtı boşaltıyordu. Görev kontroldeki birçok kişi onun kaza yapabileceği konusunda endişelendiler. Apollo'nun mühendisi Milton Silveira görevi devraldı. Silveira'nın testleri, Eagle'ın yüzeye inene ve kalan itici gazı yakana kadar küçük bir değişiklik olduğunu, egzosun roketin içine geri fışkırtıldığını gösterdi.

6. İnsanlık için küçük bir adım olan bu olay, aslında küçük değildi. Armstrong gemiyi amortisörleri sıkıştırılmadan oldukça nazikce yüzeye indirdi. Eagle'ın merdiveninden yüzeye kadar arada 1 metre olmasını sağladı.

7. Ay yüzeyinde, Buzz Aldrin de Armstrong' a katıldığında Eagle'ın kapısını kilitlemediğinden emin olması gerekiyordu, çünkü aracın dışında kapı kolu yoktu.

8. NASA'nın çalışmaları, ay toprağının yumuşak olduğunu iddia ediyordu, ancak Aldrin ve Armstrong, yüzeyin sert kaya üzerinde ince bir toz tutamı olduğunu buldular. Bayrak direğini zeminde 5-10 cm derinliğe saplamayı başardılar, yayın için filme çektiler ve kazayla devrilmemesi için dikkat ettiler.

9. Bayrak Sears tarafından yapıldı, ancak NASA bu bilgiyi onaylamayı reddetti. Çünkü, onlar başka bir Tang istemedi.

10. Uzay süitinin iç kesesi yani hava sızdırmaz astarı astronotların vücudunu Dünya'dakine benzer sasınçta tutuyor. Geminin bilgisayarının ROM çipleri biraz yaşlı kadınlar tarafından elle yapıldı.