BAE'de Dinler Arası Diyalog Merkezi Açıldı: Cami Kilise Sinagog Aynı Yerde
BAE’de ‘İbrahimi dinler aile merkezi’ açılmasına kullanıcılar tepki gösterdi
, Fars Körfezi ülkesinde dinler arası diyaloğu teşvik ettiğini iddia eden Birleşik Arap Emirlikleri, halka açık ilk sinegog bir cami ve bir kilisenin yer aldığı merkezi hizmete açarak sosyal medyada farklı tepkilere neden oldu.
İsrail ile ilişkileri 2020’de normalleştiren BAE, küçük ama aktif bir Yahudi cemaatine ev sahipliği yapıyor.
İbrahimi Dinler Aile Merkezi, türünün ilk örneği olarak bir alanda içinde üç ibadethaneyi barındırarak BAE’nin başkenti Abu Dabi’de açıldı.
Cami adını El-Ezher İmamı Ahmed Tayyib’den, Kilise ise Papa Francis Kilisesi ve İbn Meymun Sinagogu’ndan almıştır.
Dubai Kültür ve Turizm İdaresi başkanı Muhammed Halife El Mübarek, bu merkezin, bir öğrenme ve diyalog platformu ve bir arada yaşama modeli olacağını ifade etti.
Ayrıca ziyaretçilerin dini merasimlere davet edilerek merkezde dini örf ve adetleri tanımaya yönelik geziler ve dinler hakkında bilgi edinme fırsatları olacağını söyledi.
Bu merkezin açılması sosyal ağ kullanıcıları tarafından olumsuz tepkilerle karşılandı. Ebu Abdulhak İsmail adli kullanıcı “Kötülük evini açmak ve dinin temellerini yıkmak. Sözlerini düzeltiniz. Hangi dini savunuyorsunuz?” tweet’ini attı.
Bintül İslam adındaki başka bir kullanıcı “Her dinin kendine has özellikleri vardır. Bu, onları memnun etmek için değerlerimizden ödün vermek anlamına geliyorsa, asla aynı fikirde olmayacağız” paylaşımında bulundu.
Bu üç ibadethane eşit büyüklüktedir ve aynı dış ölçülere sahiptir. Fars Körfezi bölgesindeki diğer tek sinagog, küçük bir Yahudi cemaatinin yaşadığı Bahreyn’de bulunuyor.
Fars Körfezi Yahudi Cemaati Derneği, BAE’ni bölgede başka bir ibadethane açtığı için övdü.
BAE Başkanı Muhammed bin Zayed, kendi adına, eleştirileri kışkırtan bir tweet’te şunları yazdı: İbrahimî dinler ailesinin evi, medeniyetler arası diyalogun inşasıdır. Herkes arasında iletişim, bir arada yaşama ve işbirliği köprüleri kurmak, BAE’nin kendi yolundaki değişilmez yaklaşımıdır.