Bahreyn Rejimi Yıkılırsa
Bahreyn halkının ayaklanmasını kanlı bir şekilde bastırmak için ülkeye asker gönderen Suud ve diğer körfez ülkelerinin korkusu ne?.
Bahreyn Rejimi Yıkılırsa Körfez Rejimleri de Yıkılır
Middle East Online yazarı Ömer Hasan, Bahreyn'e asker gönderilmesinin ardında yatan nedenleri "Körfez ülkelerinin Bahreyn'e Asker Göndermesi İran'a Bir Uyarıdır" başlığı altında ele alarak şunları belirtiyor:
Suudi Arabistan önderliğinde Bahreyn'e asker gönderilmesi İran ve yerel Şii çoğunluğa açık bir mesajdır. Bu mesajın anlamı; enerji zengini Körfez ülkeleri bloğu Bahreyn rejiminin yıkılmasına izin vermeyecek.
Dubai'daki Körfez Araştırmaları Merkezi Müdürü Mustafa el Ani, Bahreyn kralı El Halife hanedanının büyük bir tehlike içinde olduğunu belirterek "Bahreyn'in güvenliği ve esenliği İran'ın ve çoğunlukla Tahran'a bağlı olan ülke muhalefetinin tehdidi altında. Bahreyn krallığı sadece bir iç tehditle değil, aynı zamanda bir dış tehditle de yüz yüze. Bahreyn Körfez Savunma Konseyi İşbirliği Ülkeleri için bir ön cephe. Konsey Bahreyn rejiminin altının oyulmasına izin vermeyecek. Bahreyn rejiminin çökecek olması, diğer körfez ülkelerine çok olumsuz bir şekilde yansıyacaktır" diyor.
Londra'dan analist Abdulvahab Badrahan ise, Bahreyn rejimi ile ülkedeki Şii muhalefet arasındaki kavganın İran ile körfez ülkeleri arasındaki çatışmanın bir yansıması olduğunu ileri sürerek, Bahreyn'e yapılan askeri müdahalenin amacının "İran ve yerel şii muhalefete bir mesaj vererek muhalefetin radikal taleplerinden vazgeçerek büyük tavizler vermeye hazır olan krallık rejimi ile diyalogu kabul etmesini sağlamak" şeklinde tanımlıyor.
Kuveyt'teki Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Sami el Ferec ise, Körfez ülkelerinin İran'ın Bahreyn'in içişlerine karıştığını hesap ederek hareket ettiğini belirtiyor. Körfez ülkelerine göre, Bahreyn ayaklanmasının arkasında İran ajanlarının bulunmakta ve dış gruplar vasıtasıyla Bahreyn'deki ayaklanmayı desteklemekte.
velfecr