Bakü'den Ankara'ya Ermenistan mesajı

Bakü'den Ankara'ya Ermenistan mesajı

Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye ile Ermenistan açıklamasının ardından Azerbaycan'dan bir açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye ile Ermenistan arasında, ilişkilerin her iki tarafı da tatmin edecek şekilde normalleşmesi için kapsamlı bir çerçeve üzerinde mutabık kalındığı ve bu çerçevede bir yol haritası belirlendiğini açıklamasının ardından Azerbaycan'dan bir açıklama geldi. Azerbaycan, Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden Türkiye-Ermenistan sınır kapısının açılmamasını istedi.

"EGEMENLİK HAKKINIZ AMA..."

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elkhan Polukhov, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi ile ilgili olarak "Her bağımsız devletin başka devletlerle ilişki kurma hakkı var" dedi. Sözcü, "Azerbaycan tarafı, Türkiye-Ermenistan ilişkilerin normalleşmesi ve sınırların açılması sadece, Ermeni askeri birlikliklerin Azerbaycan topraklarının çekilmesine paralel olarak gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyor" şeklinde konuştu.

"İŞGAL BİTSİN, SINIR AÇILSIN"

Sözcü Elkhan Polukhov, Azerbaycan medyasına yaptığı açıklamada ülkesinin, her egemen devletin başka devletler ile ilişkileri mormalleştirme hakkının bulunduğuna inandığını vurgularken Azerbaycan'ın beklentilerini de dile getirdi. Sözcü, şunları söyledi: "Her bağımsız devletin başka devletlerle ilişki kurma hakkı var. Ayrıca Azerbaycan tarafı, Türkiye-Ermenistan ilişkilerin normalleşmesi ve sınırların açılmasının sadece, Ermeni askeri birlikliklerin Azerbaycan topraklarının çekilmesine paralel olarak gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyor.

Türkiye'nin Ermenistan ile müzakereler konusunda Bakü'yü bilgilendirip bilgilendirmediği sorulması üzerine Sözcü "Tarafaların sürece ilişkin bilgi alış verişinde bulunduklarını" söyledi.

'KAPIYI AÇMAYIN' MİTİNGİ

Iğdır'da, Türkiye-Ermenistan sınırındaki Alican Kapısı'nın açılmaması için 4 derneğin organizesiyle miting düzenlendi. İravan Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Nurettin Aras, Ermenistan'ın kapıların açılması konusuna hayal gördüğünü söyledi.

Iğdır'daki Ermenistan sınır kapısının açılacağı iddiaları üzerine çeşitli dernekler harekete geçerek tepki mitingi yapma kararı aldı. Iğdır Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği, Iğdır Azerbaycan Evi Derneği, Azerbaycanlar Dayanışma Derneği, Revan Azerileri Dayanışma Derneği üyelerinin alınan ortak bir kararla düzenlediği mitingde Ermenistan protesto edildi. Mitingde ilk önce Atatürk anıtı ve Haydar Aliyev anıtına çelenk bırakan sivil toplum kuruluşları daha sonra Hakmehmet köyüne giderek orada 1919 yılında Ermenilerin katlettiği 51 Türk için dikilen anıta gül bıraktı.

Sivil toplum kuruluşları ve Azerbaycan'dan gelen heyet daha sonra Oba köyüne gittiler. Oba köyünde Ermenilerin tandır damında gazyağı dökerek yaktıkları 83 vatandaş için Kuran-ı Kerim okutulmasının ardından topluluk Iğdır'da Ermeniler tarafından şehit edilen Türkler anısına yaptırılan Soykırım Anıtı ve Müzesi'ni gezdi. Anıt müzeye de çelenk koyan sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Karakoyunlu ilçesine bağlı Taşburun beldesine gitti ve beldede mezarı bulunan Kerbalayı İsmail'in mezarını ziyaret ederek karanfil bıraktı.

Ziyaretlerin ardından topluluk Ermenistan sınırında bulunan Orta Alican köyüne geçerek burada düzenlenen protesto mitingine katıldı.

İravan Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Nurettin Aras, burada yaptığı konuşmada, "Ermenistan kapıların açılması konusuna hayal görüyor. Ermenistan kapısının açılması için istenilen şartların yerine getirilmesi gerekir. Azerbaycan gazeteleri ile Türk gazeteleri son günlerde kapının açılmasıyla ilgili çok büyük yaygara yaptılar. Hiçbir hükümet yetkilisi kapıların açılacağı konusunda bir tek kelime söylemezken, gazetelerde kapı açılacağı şeklinde yazı yazıyorlar. Bizim anladığımız kadarıyla Azerbaycan ile Türkiye'nin arasını bozmak isteyenler yalan haberler yayıyorlar. Bu ülke sadece birtakım kurumlar tarafından oluşmuş bir ülke değildir. Osmanlı Devleti'nin üzerine kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti böyle basit sebeplerle elindeki kozu da vererek de bu kapıyı açmaz. Azerbaycan'ın işgal edilen toprakları terk etmeden, Karabağ sorununu çözmeden, 1 milyon kaçkın yerlerine geri dönmeden Ermenistan dünyaya, 'Ben buradaki Türklere ait olan tarihi, sosyal, kültürel, varlıkları değiştirdim. Özür diliyorum' demeden bu
kapının açılması mümkün değildir. Bu saydıklarımızı yerine getirirlerse ondan sonra bu kapını açılması görüşmelerine ve müzakerelere başlanabilir" dedi.

SARKİSYAN MOSKOVA'DA

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in davetlisi olarak Moskova'ya giden Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın gündeminde Yukarı Karabağ ve enerji var. Geçen hafta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i ağırlayan Moskova, şimdi de Sarkisyan'la görüşecek. Kasım 2008'de iki ülke liderlerini bir araya getirerek saldırmazlık anlaşması imzalatan Moskova, şimdi de Haziran ayında St. Petersburg'da gerçekleşecek 'Uluslararası Ekonomik Forum'da Ermeni ve Azeri liderlerle yeni bir anlaşmanın hazırlığını yapıyor.

Kremlin'den yapılan açıklamada Zavidovo başkanlık rezidansında gerçekleşecek görüşmede liderlerin, geniş kapsamlı olarak iki ülke ilişkilerini, küresel mali krizin etkilerini azaltmak için alınacak önlemleri, Kafkaslardaki son durumu ve uluslararası konuları ele alacakları belirtildi.

Ria Novosti haber ajansının Kremlin'den bir kaynağa dayandırdığı haberinde iki ülke liderlerinin enerji alanında işbirliği konusunu ele alacakları da ifade edildi. Kaynak, "Yukarı Karabağ konusu liderlerin gündeminde. Moskova Erivan ve Bakü arasında bir uzlaşı sağlanması için her türlü desteği sağlamaya çalışıyor." bilgisini verdi.