Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

“Bana Benzemediği İçin Seviyorum”

“Bakıyorum da sık gidiyorsun ona, bildiğim kadarıyla çok konuda senin gibi düşünmüyor, apayrı kişilersiniz?” dedim.

Kendisine değer verdiğim, gelecek adına bir şeyler beklediğim zeki bir gencin başta yaratılış, karakter ve farklı bir üsluba sahip olan o kişiyle beraberliğini merak ediyordum ve onun için sormuştum.

“Bana benzemediği için seviyorum onu” dedi. “Benim okumadığım ve okumayı düşünmediğim kitapları okuyor. Olup bitenlere benim yaklaşmadığım yönlerden yaklaşıyor. Benim hiç dikkat etmediğim şeyleri ortaya getiriyor. Yani bende olmayan şeyler var onda. Hem sadece okuduklarımızın ve düşündüklerimizin farklı oluşu değil mizaçlarımız da apayrı. Onu dinledikçe zenginleştiğimi hissediyorum. Belki o da benden bir şeyler alıyordur” dedi.

Sevindim onun adına. Sonra düşündüm ki farkında olmadan kendim de aynı şeyleri yapıyorum, farklı üsluba, farklı düşünceye sahip arkadaşları daha çok ziyaret ediyorum. Düşüncelerimizi test etme açısından Rabbimizin bize ikram ettiği müthiş bir zenginlik olarak görüyorum.

Her yönüyle aynı düşündüğümüz kardeşlerden başkasına gitmemek fakirliğe mahkum olmak, kısır bir döngü içerisinde sıkışıp kalmak demektir. Daha da kötüsü, beynimizi kolaylığa ve tembelliğe alıştırmak, zor şeylerden kaçmak, kısacası küçücük bir dünyaya fit olmak demektir.

Ziyaret ettiğim bir iş yerinde masada oturan arkadaşın panosunda bir yazı gördüm; “Patronla aynı düşünüyorsan burada iki kişiden biri fazladır” yazıyordu. Belki materyalist bir niyetle söylenmiş olabilir ama biz kendi dünyamıza uyarlayabiliriz.

Eğer bugün İslam dünyasında İmam Ebu Yusuf, İmam Züfer, İmam Muhammed diye birileri varsa ve binlerce fetvaları uygulamada ise hocaları Ebu Hanife’den farklı düşündükleri için varlar. (Allah onlardan razı olsun)

Meseleyi ilim dünyasından dünkü yarım bıraktığımız evlilik konusuna da getirebiliriz.

Siz de farkında olmalısınız, “Karakterlerimiz, düşüncelerimiz, huylarımız hiç birbirine uymuyor” iddiası geçimsizlik sebeplerinin başında geliyor.

Ne olur birazcık akıllı olalım, bu farklılıkları zenginleme imkanı olarak değerlendirelim.

Biz uyum içinde olduğunu söyleyen ve gerçekten de öyle olan çok aile gördük; “Elhamdülillah biz her konuda bir birimizle uyum içerisindeyiz, güzelce geçinip gidiyoruz...” diyorlar.

Tamam, Allah ağzınızın tadını bozmasın ama şöyle bir geriye dönüp bakın hangi büyük başarıya imza atmışsınız, hangi zihni mücadeleyi kazanarak neler yapabilmişsiniz?

Bu yazı toplam 749 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar