Bangladeş'e Arakanlı Müslümanları Geri Göndermeyin Çağrısı
İnsan Hakları İzleme Örgütü Cuma günü Bangladeş'i Rohingya mültecilerini Myanmar'a geri gönderme planlarını askıya almaya çağırdı ve oradaki koşulların zulüm gören ve vatansız azınlık için güvenli olmayacağı konusunda uyarıda bulundu.
Bangladeş, çoğu şu anda bir BM soykırım soruşturmasına tabi olan komşu Myanmar'daki 2017 askeri baskısından kaçan yaklaşık bir milyon Rohingya'ya ev sahipliği yapıyor.
Myanmar'ın askeri rejiminden bir delegasyon, potansiyel geri dönüş adaylarıyla görüşmek ve durdurulan bir geri dönüş planına hızlı bir başlangıç yapmak için bu ay Bangladeş'e gitti.
Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü yaptığı açıklamada, Myanmar'a herhangi bir dönüşün mültecilerin yaşamlarını ve özgürlüklerini "ağır riske atacağını" söyledi.
HRW Güney Asya Direktörü Meenakshi Ganguly, "Askeri cunta ülke çapında katliamlar gerçekleştirirken Rohingya mültecilerin Myanmar'a gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşleri mümkün değil" dedi.
Gözlemci, kamplardaki Rohingyaların HRW'ye Myanmar heyetiyle görüşmeleri için "Bangladeşli yöneticiler tarafından kendilerine yalan söylendiğini, aldatıldıklarını veya başka bir şekilde zorlandıklarını" söyledi.
Her yıl binlerce Rohingya, Bangladeş ve Myanmar'daki kamplardan Müslümanların çoğunlukta olduğu Malezya ve Endonezya'ya ulaşmak için tehlikeli yolculuklar yaparak hayatlarını riske atıyor.
Bir güvenlik yetkilisine göre geçen hafta Myanmar'ın Rakhine eyaletinden Malezya'ya kaçmaya çalışan yaklaşık 180 Arakanlı Müslüman yetkililer tarafından tutuklandı.
Grubun neden tutuklandığını belirtmediler, ancak Müslüman azınlık, insan hakları gruplarının apartheid benzeri koşullarda yaşadıklarını söylediği Myanmar içinde seyahat etme konusunda kısıtlamalarla karşı karşıya.
Kaynak: TEVHİDHABER