Barak, kürsüden kaçtı
İsrail Savunma Bakanı ve İşçi Partisi Başkanı Ehud Barak, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile New York'ta görüştü
Genel Sekreterle görüşmesinin ardından gazetecilere Ban Ki-moon ile yaptığı toplantıda ele aldıkları konu hakkında bilgi veren Barak, gazetecilerin soru sormaya başlamasıyla birlikte kürsüden ayrıldı. Gazetecilerin arkasından koşar adımlarla yaklaştığı ve kendisine yönelttiği ısrarlı sorulara Barak, esprili kaçak cevaplar verdi.
Bir gazetecinin, kanlı baskının araştırılması için kurulan araştırma komisyonunda yer alacak olan iki ismin İsrail yanlısı olmasını sorması üzerine Barak, ''O zaman seni komisyona alalım. Hiç değilse El Cezire'den bir kişiyi de kazanmış oluruz'' diye cevap verdi. İsrailli Bakan Barak'ın, Ban Ki-moon'u, Gazze'ye uygulanan ambargonun hafifletildiği yönünde bilgilendirdiği belirtildi.
Ortadoğu'daki son durumlar ile barış görüşmelerinin önündeki engelleri Genel Sekreter'e ilettiğini aktaran Barak, ''Kendisine hükümetimizin aldığı, Gazze'deki ablukanın yumuşatılması ve Gazze'ye mühimmat, silah, savaş malzemeleri olmadığı sürece malların girişine izin verilmesi konusundaki kararla ilgili bilgi verdim. Gazze'ye giren mallarla ilgili "beyaz listeyi" "kara listeye" çevirdik, yani ancak yasaklı malların Gazze'ye giremeyeceğini Genel Sekreter'e ilettim'' dedi.
Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların Gazze'ye yapacağı yardımın önce Aşdod limanına getirileceğini ve buradan da Gazze'ye gönderileceğini bildiren Bakan Barak, Batı Şeria, Cenin Mülteci kampı ile Ramallah'a da aynı prosedürün uygulandığını kaydetti.
Gazze'ye direkt gidecek yardım gemilerine izin vermelerinin mümkün olamayacağını vurgulayan Barak, buna gerekçe olarak da Gazze'nin hala "terörist grup" olarak tanımladığı Hamas'ın kontrolünde olmasını neden gösterdi. Barak şöyle konuştu: ''Elbette biz bir milyon 500 bin Gazzeli Filistinlilere karşı değiliz. Burada yaşayanların hemen hepsi masum siviller. Ancak ısrarla belirtmeliyim ki Gazze'de hiçbir zaman insani kriz olmamıştır, 1,5 milyonluk insan arasında sadece tek bir kişi güneş ışığından, akrabalarını görmekten, temel insan haklarından mahrumdur, o da İsrailli asker Gilad Şalit'tir.''
Bakan Barak'ın Gazze'deki Filistinlilerin ''insani kriz yaşamadı'' sözleri üzerine gazetecilerin, ''Ambargo olan yerde nasıl kriz olmadığını söyleyebilirsiniz, masum dediğiniz insanları esir düşmüş bir askeriniz yüzünden cezalandırmanız doğru mu?'' şeklindeki soruyu da Bakan, ''Henüz kısa açıklamam bitmedi'' diyerek cevap vermekten kaçındı.
Yardım gemisinde yaşanılan şiddeti ''gereksizdi'' diye yorumlayan Barak, kanlı baskının soruşturulmasını kendilerinin yapacağını yineledi. Genel Sekreter ile uluslararaştırma konusunu görüşmek için geldiğini açıklayan Barak şunları ekledi: ''Sayın Genel Sekretere, 'Yeni gemiler Gazze'ye gelme hazırlığındayken, bunu belirli bir zamana bırakmak (uluslar arası araştırmayı kast ediyor) daha iyi olur dedim. Biz kendimiz bağımsız soruşturmamızı başlatıyoruz, soruşturmanın güvenilir ve bağımsız olacağına inanıyoruz, bu soruşturmanın yapılmasına izin verilmelidir."